Skocz do zawartości

Atmega8 schemat podłączenia

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam ponownie. Tym razem mam problem związany z programowaniem Atmegi8. Zakupiłem na aukcji http://www.allegro.pl/item189683157_programator_isp_stk200_300_rohs_avr_atmel_stk200_.html programator to mikro kontrolerów jednak nigdzie nie mogę znaleźć jak podłączyć uC to tego programatora tzn jaki przewód do którego pinu, zacząłem uczyć się z tego tutorialu http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm jednak tu też nie jest opisany sam sposób podłączenia. Może mi ktoś pomóc?

przecież na stronie Allegro masz dokładnie rozrysowane wyprowadzenie złącza programatora z opisem do których pinów mikrokontrolera mają trafić , do tego dochodzi zasilanie i praktycznie to wszystko

Jak się dobrze przyjrzysz opisowi na programatorze i porównasz go z opisami katalogowymi nóżek procesora to zauważysz że:

programator mikrokontroler

1 MOSI 17 MOSI

5 RST 1 /RESET

7 SCK 19 SCK

9 MISO 18 MISO

2 VCC 7 VCC

4,6,8,10 GND 8,22 GND

podłączyłem tak jak napisałeś i kicha :/ w bascomie mogę wziąć erase chip pokazuje succesfull ale jak już próbuje wgrać program na procka to pokazuje się okienko writing buffer i idzie do końca potem pokazuje writing rom i stoi, próbowałem wziąć read flash rom into buffer to na końcu wywala "Readlb not found". Próbowałem w ponyprog testować programator i było "test ok"

Gdy w bascomie wezmę identify chip to mam "could not identify chip with ID:FFFFFF"

Piny 4,6,8,10 z programatora muszą być połączone razem i wtedy z pinami 8,22 uC?Czy trzeba dodać dodatkowe zasilanie? bo nigdzie nie znalazłem właściwego opisu mojego programatora i nie wiem czy zasilanie idzie z PC czy trzeba dodać?

Myślę że dobrze opisałem mój problem teraz czekać czy ktoś będzie mógł mi pomóc 🙂

Pozdrawiam

Zasilanie programator pobiera z urządzenia w którym pracuje procek, jak podłączyłeś go bez zasialnia to nic nie osiągniesz. Podłącz +5V do procka.

Gość
Muszę podłączy dokładnie 5V?

Tak, w dodatku stabilizowane.

Zasilanie podłączę dając + na 7pin i - na 8?

Nie napisałeś jaki procek...

Cytat:

Muszę podłączy dokładnie 5V?

Tak, w dodatku stabilizowane.

A skąd bierzecie takie napięcie macie jakieś specjalne zasilacze?

Nie napisałeś jaki procek...

Napisałem w pierwszym poście chodzi o ATMEGĘ8

Gość

Napięcie z zasilacza daje się na stabilizator(LM7805) i mamy równiutkie 5v. Tylko napięcie podane na stabilizator powinno wynosić co najmniej 7,5v.

jeśli podałeś więcej mogłeś spalić uC.

Zasilanie podłącz na odpowiednie piny uC(VCC i GND), a masę uC połącz z masą z programatora.

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...