Skocz do zawartości

Robot nie działa :(

Pomocna odpowiedź

BASCOM AVR (bo program od kaytka test w bascomie) ale zazwyczaj winavr bo programuje w C a właściwie ucze się dopiero.

[ Dodano: 12 Mar 09 11:55 ]

Mam zamiar brac udzial w zawodach w rybniku ale chyba nei dam rady 🙁

może XP przyblokował LPT;/ pobierz z tej strony http://dybkowski.net/elka/ispprog.html program ispprog, gdy wypakujesz archiwum, to najpierw zainstaluj sterownik-> giveio- czyli wchodzisz do katalogu giveio i tam uruchamiasz install_giveio.bat, potem uruchamiasz ispprog'a, wchodzisz w setup i wybierasz STK200/300

Tym programowałem gdy byłem jeszcze nieszczęśliwym posiadaczem programatora pod LPT, obecnie klon STK500 i w życiu nie zamienił bym go na nic innego do programowania ISP;)

Moim zdaniem dałeś za wysokie napięcie zasilania, 4xAA to 6V a przy takim napięciu procesor może wariować.

A jeśli masz błędy w programowaniu, wtedy próbuj parę(naście) razy, może się uda za którymś razem.

Pewnie coś z zasilaniem albo procek spalony.

Tak pozatym to w regfile nie "2313def.dat" tylko poprostu "attiny2313.dat"

Programowałem to juz 20 razy 🙁

Z opisy wynika, że chiałeś zaprogramować 20 razy - a to jest różnica.

Napisz jaki używasz procesor, jak ustawiłeś w konfiguracji Bascoma poszczególne elementy (programator, typ procesora) oraz daj jakieś zdjęcie płytki.

I najważniejsze: programujesz go w robocie czy w jakiejś podstawce ?

Programuję mikroprocesor w robocie, fotek na chwile obecja nie mam 🙁 Mikroprocesor to ATtiny2313. Elementy ustawiłem tak: typ programatora to STK200/300, typ procesora to w zaklatce compiler i w zakladce chip jest napisane 2313def.dat... Nie wiem czy o to ci chodziło.

Programuję mikroprocesor w robocie, fotek na chwile obecja nie mam 🙁 Mikroprocesor to ATtiny2313. Elementy ustawiłem tak: typ programatora to STK200/300, typ procesora to w zaklatce compiler i w zakladce chip jest napisane 2313def.dat... Nie wiem czy o to ci chodziło.

Zmien ustawienia w zakładce [chip] na: attiny2313.dat.

Rozumiem, że podczas programowania masz włączone zasilanie w robocie - tzn procesor jest zasilany ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...