Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Posiadałem Arduino Leonardo o 7 wyjść PWM, czyli idealnie na mój projekt. Już tego modelu nie mam, za to mam wesje Nano i Uno, ale jak patrze na płytki to mają one tylko po 6 wyjść PWM a mi konieczne jest ich 7. Macie jakieś pomysły jak to ogarnąć w tych płytkach żeby ew. rozszerzyć o dodatkowy PWM? Zawsze można kupić Arduino Mega, ale nie o to mi o tym chodzi. Pozdrawiam!

Zrobić brakujący PWM na przerwaniu timera. Jak częstotliwość nie jest za duża, a masz timer, którego możesz się pozbyć to będzie się spisywało świetnie.

A do czego potrzebujesz te PWM-y? Bo jak do sterowania serwomechanizmami, to biblioteka Servo w Arduino obsługuje ich do 12 na dowolnych wyjściach -- niekoniecznie tych z PWM.

A do czego potrzebujesz te PWM-y? Bo jak do sterowania serwomechanizmami, to biblioteka Servo w Arduino obsługuje ich do 12 na dowolnych wyjściach -- niekoniecznie tych z PWM.

Właśnie zajrzałem do dokumentacji biblioteki i przetestowałem na normalnym wyjściu, dzięki za podpowiedz wszystko działa tak jak chciałem, pozdrawiam!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...