Skocz do zawartości

Ustalenie aktualnej pozycji serva

Pomocna odpowiedź

Jeśli masz na myśli hobbystyczne serwomechanizmy od zdalnie sterowanych zabawek, to jest jeden sposób, niestety niezbyt dokładny -- otwierasz obudowę i dolutowujesz dodatkowy kabelek do środkowej nóżki potencjometru w środku, następnie podłączasz to do analogowego wejścia w swoim mikrokotrolerze czy czego tam używasz -- napięcie będzie proporcjonalne do pozycji. Mniej więcej.

Jak potrzebujesz większej precyzji, to będziesz musiał albo założyć dodatkowy encoder, albo użyć bardziej zaawansowanych serwomechanizmów, które takie encodery posiadają i pozwalają się odpytać po serialu.

Przy okazji, czy jest jakiś konkretny powód, czemu używasz tej biblioteki, a nie wbudowanej Servo?

Jeśli masz na myśli hobbystyczne serwomechanizmy od zdalnie sterowanych zabawek, to jest jeden sposób, niestety niezbyt dokładny -- otwierasz obudowę i dolutowujesz dodatkowy kabelek do środkowej nóżki potencjometru w środku, następnie podłączasz to do analogowego wejścia w swoim mikrokotrolerze czy czego tam używasz -- napięcie będzie proporcjonalne do pozycji.

Właśnie o tym myślałem w międzyczasie, ogólnie ciekawy pomysł 😉

Przy okazji, czy jest jakiś konkretny powód, czemu używasz tej biblioteki, a nie wbudowanej Servo?

Robię robotyczne ramie sterowane drogą radiową, biblioteka Servo i VirtualWire gryzą się ze sobą bo, jak wyczytałem korzystają z tego samego timera a przy ServoTimer2 nie mam takiego problemu i wszystko działa

Szczerze mówiąc, to cały czas planuję sprawdzić jak dobrze to będzie działało. Poradę widziałem w kilku miejscach, ale też słyszałem, że nie jest to niestety zbyt dokładne i trzeba ostro filtrować od szumów. Bardzo bym był ciekaw twoich wyników, jeśli tego spróbujesz.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...