Skocz do zawartości

Skąd wziąć przekładnie ślimakowe?

Pomocna odpowiedź

Napisano

CD-ROM na allegro za 1zł a PS dostałem od kumpla bo był zepsuty =).

P.S. Wiecie może skąd można wziąc przekładnie ślimakowe ? Takie małe jak mam np w tym robocie (z 5mm ma), bo buduje 2 robota i nie mam z czego teraz.

//daniel93

Wydzielono z tematu Robot kroczący "Reksio"

No w CD-ROM'ach za bardzo nie ma, tam są albo zwykłe koła zębate albo takie coś jak jest we flopach i napędach LG, taki mocno rozciągnięty ślimak, ale to jest beznadziejne.

Potrzebował bym PS więcej ale niema skąd je brać za bardzo a duże też odpadają 😋.

Potrzebuje je do sterowania mechanicznym ramieniem, a zwykła przekładnia po odłączeniu napięcia z silników się ruszy i np ramie opadnie, dlatego wybrałem ślimakowe.

Gość

Do ramienia można wykorzystać siłowniki, zrobione z nagwintowanej ośki i nakrętki 🙂

Servo mechanizm dobra rzecz, ale ja nie mam takich funduszy =].

W tym robocie planuje jakieś 20 silników więc kwota za serva wy wyniosła oś sporo =].

Do do nakrętki i śrubki, też chciałem to zrobi, ale skąd wziąć silnik z tak długą osią =] ?

Albo oś do niego.

Gość

W sklepach z metalem kupisz takie pręty nagwintowane, długości 1m.

Można to:

a) Przyspawać - choć to trudne

b) Wywiercić i nagwintować otwór w takiej ośce, i wkręcić w nią nagwintowaną oś silnika.

Ten twój silnik jest sporych wielkości, ja potrzebuje takie coś do silnika 1cm wysokości i 1,5cm szerokości.

Co do tej metody... chyba są tam spore bicia, mocny odchył jest od osi, niechce aby co chwile się rozpadał.

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesiące później...

Najprościej to od gitary ;] Różne wielkości/długości w różnych modelach + zębatka do każdej (zepsuta gitara lub sklep muzyczny...ale nie wszędzie mają części :/)

• 7 miesiące później...

Witam!!

To dobry pomysł z tymi siłowniczkami z nagwintowanych osi. Tak się zastanawiam, czy wystarczą tylko te ośki czy lepiej pomiędzy ośką a silniczkiem dorzucić jakąś przekładnię?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...