Skocz do zawartości

Jak wstawć fototranzysto w electronic workbench

Pomocna odpowiedź

Napisano

witam chciałem przetestować schemat BEAM na electronic workbench ale niestety nie wiem jak wstawić fototranzystor a ni mogę znaleźć żadnych bibliotek czy ktoś potrafi mi pomóc??

Z tego co kojarzę to nie wstawisz tam żadnych elementów optoelektronicznych... Fototranzystor będziesz musiał za symulować przy użyciu innych elementów (zwykłych tranzystorów). To jak na razie jedyny pomysł jaki mam. I wydaje mi się że do EWB nie ma żadnych bibliotek ale pewny nie jestem.

Niema żadnych fototranzystorów. Daj tam zwykły tranzystor, a ilość światła padającą na element będzie symulował rezystor podcięty do bazy tranzystora.

Co do bibliotek to nie wiem czy są.

W fototranzystorze oświetlana jest baza, więc sterując prądem bazy zwykłego tranzystora otrzymamy taki sam efekt jak w fototranzystorze

Dajesz rezystor do bazy. Rezystor i kolektor dajesz na zasilanie, a z emitera masz wyjście. Jak układ OC. Zmieniając wartość rezystancji zmieniasz prąd płynący przez obwód bazy tranzystora, co wiąże się z odpowiednią zmianą prądu w obwodzie kolektora (bez przesunięcia fazy co jest ważne bo nie wiem jaki schemat realizujesz).

• 2 tygodnie później...

Workbench jest do d***. Kompletnie nie nadaje się do symulacji układów analogowych. Lepiej użyj programik LTspice zastępując w nim fototranzystor zwykłym tranzystorem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...