Skocz do zawartości

Dobór czujników - człowiek / pojazd

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie,
muszę przygotować prosty projekt jedenak potrzebuję Waszej rady ws. czujników.

Projekt polega na tym, że mam zbudować sygnalizator informujący czy w danym obszarze pojawił się człowiek lub pojazd.

Czyli w uproszczeniu - jeśli w obszarze pojawia się człowiek, sygnalizator zapala się na zielono, jeśli zaś pojazd, sygnalizator pali się na czerwono.

I teraz moje pytanie, jakich czujników użyć do rozróżnienia człowieka od pojazdu ?

Zasięg czujnika powinien wynosić do 6m w linii prostej.

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi .

Jakiej wielkości jest obszar, na którym musisz to wykryć?

Mogę się mylić, ale najprawdopodobniej będziesz musiał użyć kamery i OpenCV. Tak będzie chyba najprościej. I człowiek i pojazd generują ileś ciepła, można się pokusić o dwa czujniki PIR z różną czułością tak, aby jeden reagował na ludzi a drugi ze zmniejszoną czułością aby reagował na pojazdy. Ale oczywiście pojazd może zasłonić człowieka itp. Musisz opisać więcej szczegółów, co to ma dokładnie być, czy jest taka możliwość, że w danym momencie na tym obszarze będzie i człowiek i pojazd, czy może być więcej niż jedna osoba w danej chwili? Więcej informacji trzeba.

Pojazdy mógłbyś wykrywać pętlą indukcyjną pod bramką czy obszarem, przez który będzie przechodził ruch.

Dobrze, więc w celu sprecyzowania. Ogólny cel systemu jest taki, że ma on zapobiec kolizji pojazd-pojazd lub pojazd - człowiek.

Wyobraźmy sobie dwa korytarze o szer. 5m które się krzyżują , widoczność ograniczona jest ścianą przez co może dojść do kolizji.

Nie ma znaczenia ilość poruszających się osób lub ludzi, sygnalizator ma informować, że w odległości 6 metrów od skrzyżowania, poruszają się dwa obiekty co może doprowadzić do kolizji.

Taki system stworzyła Toyota więc myślę, że go film zobrazuje dokładnie o co mi chodzi.

W przypadku Toyoty nie ma odróżnienia człowiek/pojazd, a ja chcę stworzyć system gdzie takie rozróżnienie będzie.

Myślę, że dobrze ustawione czujki PIR powinny załatwić sprawę, choć w gruncie rzeczy lustro by wystarczyło 😉. Są czujki z regulowaną czułością plus pewnie są również takie, które reagują na temperaturę wyższą niż człowieka. Tak więc po dwie różne z każdej strony i masz sprawę załatwioną.

Tak na marginesie, system z filmu, który wrzuciłeś jest bez sensu. Dlaczego? Rozumiem, że informuje o zbliżającym się pojeździe czy osobie, ale nie wyznacza pierwszeństwa. Chyba, że w takich miejscach są reguły poruszania się, ale tego nie wiem. Jeśli w obydwu uliczkach w tym samym czasie ktoś lub coś się pojawi to znając życie obydwa pojazdy zatrzymają się bo się nie widzą i każdy będzie czekał na reakcję drugiej strony. Dlatego taki system musiałby wyznaczać pierwszeństwo.

• 3 tygodnie później...

Odświeżam temat.

Po analizie wielu przypadków postanowiłem zgłębić temat o którym pisał Sabre czyli wykorzystać bibliotekę OPENCV i kamery zamiast czujników. Czytałem już art. na forbocie dot. OPENCV ale szukam jeszce kogoś kto może służyć radą lub będę wdzięczny za podesłanie linków do poradników itp.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...