Skocz do zawartości

LF z kursu nie działa

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
W pigułce wygląda to tak - zrobiłem LF z tego poradnika link i nie działa. Jeśli podłączą baterie pod kable odprowadzone od jednego silnika albo pod drugiego to napęd się kręci, jeśli pod diodę to świeci. Baterie z zasilania mam naładowane na maxa. Program zrzuciłem na płytce stykowej w avrcalculator - raczej poprawnie bo wyświetlił mi się taki komunikat . Ale podłączając mój programator bezpośrednio do tego robota (jest tam złącze KANDA) to wyświetla mi się taki komunikat Czyli nie czyta go z mojego robota. Luty sprawdzałem - wyglądają OK. To tyle z opisu całej sytuacji. Reasumując to nie słyszę nawet pierdnięcia tego robota 😉 Ktoś może mi pomóc?

Jedno jest pewne, komputer nie widzi Ci mikrokontrolera, sprawdź jeszcze raz połączenia, najlepiej przemierz wszystko miernikiem. Polecam też sprawdzić, czy masz prawidłowo skonfigurowany program, głównie chodzi o wybór programatora.

Masz problemy na którejś z linii: VCC, GND, MISO, MOSI, SCK, RST.

Rozumiem że nie używasz zewnętrznego rezonatora kwarcowego ani w robocie ani na płytce stykowej?

Nie używam zewnętrznego rezonatora kwarcowego. Program jest dobrze skonfigurowany, bo na płytce stykowej mogę normalnie zrzucić. Przerzucając kabel i uC na robota występuje taki błąd. Jak pomierzyć i co miernikiem? + zasilanie ma być włączone na robocie i wyłączone na programatorze (chodzi a zaciśnięcie dwóch zworek POWER)? Czy zworki mają być zaciśnięte? Mam nadzieję, że mostek działa prawidłowo ale czy może to być też jego wina? Czy bez mostka akcja zrzucenia programu z robota uda się? Generalnie aby zrzucić ten program z robota muszą być dobre połączenia zasilania i złącza KANDA tak? Reszta mnie nie interesuje tak?

zasilanie ma być włączone na robocie i wyłączone na programatorze

Tak. Jak masz włączone zasilanie robota, to masz 5V na pinach VCC i GND złacza KANDA?

Czy bez mostka akcja zrzucenia programu z robota uda się?

Mówiłem poprzednio co musi działać aby zrzucić program. Mostek tu nie ma nic do rzeczy, chyba że... powoduje zwarcie, wtedy może być przyczyną problemów z programowaniem.

Zaglądałeś tutaj?

https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-dlaczego-moj-robot-nie-dziala-podstawowe-problemy-i-sposoby-ich-rozwiazania-vt9099.htm

Tutaj opisałem problemy przez które nie można zaprogramować robota, a następnie opisałem jak się ich pozbyć. Powinno pomóc.

1. sprawdz czy w robocie masz poprawnie podlaczony pin RESET do uc oraz GND

2. sprawdz czy masz dobrze przylaczone GND mikrokontrolera

3. ew zwarcia, przerwy w obwodach

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...