Skocz do zawartości

Dla laika robotyka

profesorek_96

Pomocna odpowiedź

Opis

Witam wszystkich ten temat jest dla wszystkich początkujących robotyków, którzy się dopiero uczą na prostych konstrukcjach jak i dla zaawansowanych robotyków.Dzisiaj się bardzo nudziłem więc wpadł mi do głowy pomysł zrobienia robota podobnego w działaniu do tego z tego linku https://www.forbot.pl/forum/topics7/robocik-wall-i-vt1478.htm

na bardzo popularnym mostku H układzie L293D.

Schemat został narysowany prze zemnie na podstawie schematu ,który jest bardzo uproszczony więc każdy go zrozumie.Oto link

http://www.robotyka.net.pl/index.php?pokaz=p_linefollower_beam

Działanie

Robot proponowany prze zemnie działa w taki sposób że prąd który przez cały czas płynie przez przełączniki powoduje że układ jest zamknięty i oba silniczki się kręcą ,ale kiedy zderzy się z jakąś przeszkodą to w tedy jeden przestaje się kręcić i skręca(zależy z której strony). Najlepiej jeśli jest to przełącznik kołyskowy taki jaki jest w pierwszym linku.

Żeby mógł skręcać należy ustawić silniki na krzyż co gwarantuje że robot będzie skręcał jak się zderzy z przeszkodą wtedy oba silniki się nie kręcą np zderzy się z prawej strony to prawy silnik dalej chodzi , a lewy już nie i w ten sposób może skręcać.

Oto schemat ideowy (Przepraszam za kiepską jakość schematu ponieważ nie miałem czasu na narysowanie tego w eagle więc musiałem ręcznie bo w eagle dopiero zaczynam i długo mi schodzi).

Jeśli było by coś nie w porządku to proszę pisać ja poprawie.

Części

L293D

Podstawka pod niego DIL 16

2x listwa montażowa ARK350-2/B

2x wyłączniki stykowe

koszyk na baterie 4 AA

Baterie 4 AA

Wszystkie o wszystkich błędach zrobionych prze zemnie proszę pisać.

skanowanie0003.thumb.jpg.989fae4b7ae010471a16bc88e18816fb.jpg

To powinien być raczej guzik naciskowy jak micro-switch a nie przełącznik, włącznik czy też wyłącznik, bo inaczej przecież po uderzeniu w wyłącznik kołyskowy na stałe zostanie na pozycji wyłączonej dopóki nie uderzy ponownie w przeszkode, więc będzie skręcał do bólu

I raczej powinien się cofać. Są takie na necie robo-robaki. To się chyba HEX-bug nazywa. One mają takie elastyczne czułki, ale i tak muszą się cofać. Nie ma na to rady.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.