Skocz do zawartości

Drukarka 3D - GATE od 3Novatica, testy podkładki BuildTak

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Po kilkutygodniowych testach Jelwek Prusa i3  doszedłem do wniosku, że pora sprawić sobie własną drukarkę.Chciałem przy okazji sprawdzić inne rozwiązania, aby mieć szersze pojęcie o druku przestrzennym. Wybór padł na popularną drukarkę GATE, polskiej firmy 3Novatica.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

W kwestii recenzji nie mam w sumie nic do dodania, Treker świetnie to ujął. Dziękuję za polecenie i zapraszam wszystkich chętnych 🙂

Drukarki obecnie stoją we Wrocławiu i gdyby ktoś chciał się nimi pobawić na żywo, śmiało do mnie w tej sprawie piszcie.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie, jak oderwać wydruk od podkładki Build Tak.

Z małymi wydrukami nie miałem problemu jednak ostatnio drukowałem element o powierzchni przywierania do płytki rzędu 5x7 cm i nie udało mi się jej oderwać bez rozbitego szkła i zniszczonej podkładki.

Za mocno trzyma.

Macie jakieś sposoby na zdejmowanie wydruku z tej podkładki ?

Drukowałem PLA na podgrzewanym stole.

xls, największy (pod względem powierzchni styku) wydruk jaki robiłem widoczny jest na tym zdjęciu. Przy zdejmowaniu korzystałem z małego nożyka, który był na tyle elastyczny, że mógł wejść pod model. Najciężej zacząć, ale tutaj pomogła pierwsza warstwa, która wybiega delikatnie poza obrys przedmiotu.

No niestety próbowałem z nożem i nie wyszło.

A może podkładkę podkleić na coś innego niż szkło ?

Co można by stosować do podgrzewanego stołu ?

xls, a może spróbuj podnieść delikatnie oś Z. Zbyt mocne "wprasowywanie" wydruku w BuildTaka może znacznie utrudniać późniejsze odrywanie.

xls, oś Z masz za nisko, jak napisał Treker...

No ale jak się pali to nie pyta się dlaczego tylko szuka gaśnicy - jak ja mam problem z oderwaniem, to używam naostrzonej szpachelki (potraktowałem ją szlifierką stołową i tnie papier) - zaczynając od jakiegoś narożnika wydruku (jeśli posiada), staram się wsunąć ją między wydruk a buildtak pod jak najmniejszym kątem (by nie pociąć buildtaku). Trzeba czasem przyłożyć większą siłę, a w ekstremalnych warunkach można delikatnie lekkim młotkiem popukać w koniec szpachelki, żeby zadziałała jak przecinek.

Zasada jedna - NIGDY nie chwytaj szyby drugą ręką po przeciwnej stronie, bo szpachelka może odbić lekko w bok i rozciąć dłoń - ja tak raz sobie zafundowałem kilka szwów i mam szczęście, że ścięgna całe. Najlepiej oprzeć szybę o coś (u mnie sprawdza się postawienie pionowo na materacu łóżka).

• 2 miesiące później...

Witam Cię Treker. Nigdzie nie znalazłem odpowiedniego tematu.

Mianowicie chodzi mi o Twoję rozwiązania dot. krańcówki osi Z, uchwytu do czujnika zegarowego i zmodyfikowanego nawiewu na materiał.

Jest możliwość pozyskania od Ciebie tych plików ? (domyślam się, że to STLe 🙂)

SnoQ, witam na forum 🙂

Jeśli chodzi o nawiew to model pobrałem z tego forum: http://www.mojreprap.pl/board/index.php

Niestety teraz nie mogę znaleźć, jak poszukasz dokładnie to znajdziesz na 100%.

W przypadku krańcówek i czujnika zegarowego mam gorsze wieści. Modele te robiłem na szybko, wydrukowałem - działały, więc temat był dla mnie zakończony i przy porządkach na dysku pozbyłem się tych modeli (bo nie było to nic wybitnie ambitnego).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...