Twin Napisano Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Napisano Kwiecień 4, 2009 Witam. Chcialbym sie spytac czy istnieje jakas mozliwosc sterowania kierunkiem obrotu odblokowanego serwa ? Ma ktos jakies pomysly ? Z gory przepraszam jesli takie pytanie juz padlo, szukalem ale nic nie znalazlem. Pozdrawiam.
Mihau Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Kwiecień 4, 2009 Co masz na myśli pisząc "odblokowane"? Serwo to nic innego jak silnik DC z przekładnią, sprzężeniem zwrotnym i układem sterującym, więc można sterować kierunkiem, ale sprecyzuj o co dokładnie chodzi.
Twin Kwiecień 4, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 4, 2009 o takim serwem https://www.forbot.pl/forum/topics20/jak-przerobic-serwomechanizmy-vt178.htm To moze szerzej opisze problem. Chodzi o to, ze manipulatorze sterowanym sterownikiem SK18 mamy same serwa, ale na chwytak potrzebujemy serwo, ktore sie bedzie obracac jak krokowka, czy tam inne tego typu silniki. No i również potrzebujemy mozliwosc sterowania kierunkiem obrotu.
kuczus Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Kwiecień 4, 2009 "Odblokowane serwo" steruje się tak samo jak "nowe" serwo z tym, że jeśli podasz odpowiedni sygnał w postaci impulsów np "obrotu w lewo" to serwo będzie się w tą stronę kręciło, a nie zatrzyma się pod odbyciu 90 (stopni) tak jak w nowym serwie w którym ten obrót blokuje odpowiedni mechanizm elektroniczno mechaniczny.
rezolut Kwiecień 4, 2009 Udostępnij Kwiecień 4, 2009 Albo Ci się coś pop... albo ja w tym momencie zgłupiałem Nie zmodyfikowane serwo po otrzymaniu impulsu 1,5ms w odstępach co najmniej 18ms będzie "trzymało" pozycję "zero". Po podaniu impulsu 1ms (powiedzmy, że jest to "w lewo") ustawi serwo na skrajnej pozycji max w lewo - 2ms - max w prawo. Jak więc zamierzasz tym serwem kręcić? Podając cały czas 1ms? Będzie ustawione w jednej skrajnej pozycji.
Mihau Kwiecień 5, 2009 Udostępnij Kwiecień 5, 2009 Jeśli przerobiłeś je tak jak w tym temacie, to masz zwykły silnik z przekładnią. Poczytaj o mostku H. Na Diodzie jest artykuł, 1
Le_Cheque Kwiecień 5, 2009 Udostępnij Kwiecień 5, 2009 Jeśli przerobiłeś je tak jak w tym temacie, to masz zwykły silnik z przekładnią. Poczytaj o mostku H. Na Diodzie jest artykuł, Twin pisząc "odblokowane serwo" miał na myśli pewnie to, że wyciągnął bolec lub obciął plastikową blokadę z jednego trybu. Ja mam pytanko odnośnie nowego, nieprzerabianego serwa. O jaki kąt może się ono wychylać w lewo/prawo? Wszystkie serwa mają ten sam ustalony kąt, czy różnie sie on w zależności od producenta, typu serwa?
Mihau Kwiecień 5, 2009 Udostępnij Kwiecień 5, 2009 Różnie. Z tego co słyszałem, cyfrowe serwa mają programowalną blokadę. [ Dodano: 05 Kwi 09 01:24 ] Aha, Twin, jeśli wyjąłeś bolec, to pewnie serwo i tak będzie się zatrzymywać w okolicy swojego maksymalnego kąta wychylenia, ponieważ, jak już pisał kuczus, zakres jest ograniczany przez sprzężenie zwrotne z potencjometru.
pawel Kwiecień 5, 2009 Udostępnij Kwiecień 5, 2009 Blokada mechaniczna na przekładni służy do zabezpieczenia przed wyłamaniem potencjometru, w przypadku słabszych serw to w zasadzie ta blokada nie jest potrzebna, jednak w mocnych, jeżeli dojdzie do zakłóceń w elektronice można uszkodzić potencjometr.
Nawyk Kwiecień 5, 2009 Udostępnij Kwiecień 5, 2009 Po usunięciu mechanicznej blokady można też ponoć potencjometr wyjąć z trybu, który nim obraca, zamontować np. odwrotnie z ustawioną konkretną wartością i sterować serwem tradycyjnie - przy czym zamiast na wychylenie kątowe, wpływamy na prędkość obrotową...I można odpuścić sobie mostek H. Niestety nie pamiętam już gdzie to wyczytałem i nie miałem okazji tego sprawdzić w praktyce.
kuczus Kwiecień 5, 2009 Udostępnij Kwiecień 5, 2009 No tak, rzeczywiście, moja wypowiedź była w połowie błędna. Sprostowanie: Po usunięciu blokad i całej elektroniki w serwie, zostaje nam sam silniczek DC z przekładniami, więc do jego bardziej zaawansowanego sterowania (a nie tylko "start/stop") możemy użyć mostka H ( do prądów max 2A polecam wersja scalonego mostka H- układ L289) w którym są wejścia na które podaje się odpowiednie impulsy ( w tym wypadku podajemy prostokąt z odpowiednim wypełnieniem który będzie decydował o szybkości obrotu silniczka(dlaczego się tak dzieje, poczytaj na forum))Ma on także wejścia na które odpowiednio podajemy stany logiczne które decydują o kierunku obrotu silniczka, bądź też jego zatrzymaniu. A więc "odblokowane serwo" jest niczym innym jak silniczkiem DC zintegrowanym z przekładniami w jednej obudowie. przepraszam za niezastanowienie się przy pisaniu poprzedniego posta i dziękuje za zwrócenie uwagi. 1
Twin Kwiecień 5, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 5, 2009 Dziekuje za odpowiedzi, sprobuje to jakos ogarnac. Z drugiej strony, prosilbym zeby ktos mogl wytlumaczyc mi, tak calkowicie prosto czy jest mozliwosc sterowania tym kierunkiem obrotu za pomoca sterownika sk18 i programu servodj ? Czy bedzie trzeba pisac wlasny program itd.? Jestem zielony w temacie, takze sorki za idiotyczne pytania.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »