Skocz do zawartości

Sterowanie odblokowanym serwem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Chcialbym sie spytac czy istnieje jakas mozliwosc sterowania kierunkiem obrotu odblokowanego serwa ? Ma ktos jakies pomysly ?

Z gory przepraszam jesli takie pytanie juz padlo, szukalem ale nic nie znalazlem.

Pozdrawiam.

Co masz na myśli pisząc "odblokowane"?

Serwo to nic innego jak silnik DC z przekładnią, sprzężeniem zwrotnym i układem sterującym, więc można sterować kierunkiem, ale sprecyzuj o co dokładnie chodzi.

"Odblokowane serwo" steruje się tak samo jak "nowe" serwo 🙂 z tym, że jeśli podasz odpowiedni sygnał w postaci impulsów np "obrotu w lewo" to serwo będzie się w tą stronę kręciło, a nie zatrzyma się pod odbyciu 90 (stopni) tak jak w nowym serwie w którym ten obrót blokuje odpowiedni mechanizm elektroniczno mechaniczny.

Albo Ci się coś pop... albo ja w tym momencie zgłupiałem 🤯

Nie zmodyfikowane serwo po otrzymaniu impulsu 1,5ms w odstępach co najmniej 18ms będzie "trzymało" pozycję "zero". Po podaniu impulsu 1ms (powiedzmy, że jest to "w lewo") ustawi serwo na skrajnej pozycji max w lewo - 2ms - max w prawo.

Jak więc zamierzasz tym serwem kręcić? Podając cały czas 1ms? Będzie ustawione w jednej skrajnej pozycji.

Jeśli przerobiłeś je tak jak w tym temacie, to masz zwykły silnik z przekładnią. Poczytaj o mostku H. Na Diodzie jest artykuł,

• Lubię! 1
Jeśli przerobiłeś je tak jak w tym temacie, to masz zwykły silnik z przekładnią. Poczytaj o mostku H. Na Diodzie jest artykuł,

Twin pisząc "odblokowane serwo" miał na myśli pewnie to, że wyciągnął bolec lub obciął plastikową blokadę z jednego trybu.

Ja mam pytanko odnośnie nowego, nieprzerabianego serwa. O jaki kąt może się ono wychylać w lewo/prawo? Wszystkie serwa mają ten sam ustalony kąt, czy różnie sie on w zależności od producenta, typu serwa?

Różnie. Z tego co słyszałem, cyfrowe serwa mają programowalną blokadę.

[ Dodano: 05 Kwi 09 01:24 ]

Aha, Twin, jeśli wyjąłeś bolec, to pewnie serwo i tak będzie się zatrzymywać w okolicy swojego maksymalnego kąta wychylenia, ponieważ, jak już pisał kuczus, zakres jest ograniczany przez sprzężenie zwrotne z potencjometru.

Blokada mechaniczna na przekładni służy do zabezpieczenia przed wyłamaniem potencjometru, w przypadku słabszych serw to w zasadzie ta blokada nie jest potrzebna, jednak w mocnych, jeżeli dojdzie do zakłóceń w elektronice można uszkodzić potencjometr.

Po usunięciu mechanicznej blokady można też ponoć potencjometr wyjąć z trybu, który nim obraca, zamontować np. odwrotnie z ustawioną konkretną wartością i sterować serwem tradycyjnie - przy czym zamiast na wychylenie kątowe, wpływamy na prędkość obrotową...I można odpuścić sobie mostek H. Niestety nie pamiętam już gdzie to wyczytałem i nie miałem okazji tego sprawdzić w praktyce.

No tak, rzeczywiście, moja wypowiedź była w połowie błędna. Sprostowanie:

Po usunięciu blokad i całej elektroniki w serwie, zostaje nam sam silniczek DC z przekładniami, więc do jego bardziej zaawansowanego sterowania (a nie tylko "start/stop") możemy użyć mostka H ( do prądów max 2A polecam wersja scalonego mostka H- układ L289) w którym są wejścia na które podaje się odpowiednie impulsy ( w tym wypadku podajemy prostokąt z odpowiednim wypełnieniem który będzie decydował o szybkości obrotu silniczka(dlaczego się tak dzieje, poczytaj na forum))Ma on także wejścia na które odpowiednio podajemy stany logiczne które decydują o kierunku obrotu silniczka, bądź też jego zatrzymaniu.

A więc "odblokowane serwo" jest niczym innym jak silniczkiem DC zintegrowanym z przekładniami w jednej obudowie.

przepraszam za niezastanowienie się przy pisaniu poprzedniego posta i dziękuje za zwrócenie uwagi.

• Lubię! 1

Dziekuje za odpowiedzi, sprobuje to jakos ogarnac.

Z drugiej strony, prosilbym zeby ktos mogl wytlumaczyc mi, tak calkowicie prosto czy jest mozliwosc sterowania tym kierunkiem obrotu za pomoca sterownika sk18 i programu servodj ? Czy bedzie trzeba pisac wlasny program itd.? Jestem zielony w temacie, takze sorki za idiotyczne pytania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...