Skocz do zawartości

Atmega 128A i USBASP - problem z połączeniem

riese96

Pomocna odpowiedź

Witajcie. Na wstępie zaznaczę że jestem kompletnie zielony - jeżeli chodzi o mikrokontrolery.

Mam problem z nową ATmegą128A. Połączam ją do komputera za pomocą programatora usbasp - Sprawdziłem kabelki bardzo dużo razy i wszystko wydaje się być dobrze podłączone. Właściwe zworki na programatorze są włożone(POWER i SLOW) i pali się lampeczka zasilania na procku.(zasilam z programatora) Mkavrcalculator pokazuje mi przy próbie wykrycia ATmegi "System nie może znaleźć ściezki dostępu". Próbowałem też przez konsolę cmd - tam wywala mi bładrc=-1 oraz "target doesn't answer".Sterowniki też próbowałem zmieniać - niestety bez rezultatu. Bardzo proszę o pomoc - bo może rozwiązanie wydaje się banalne 🙂 z góry dziekuje!

Zaglądałeś do ds atmegi128A? Widziałeś rozdział 31.9? Podłączyłeś Kabelki pod pdi, pdo i sck? Jeśli tak to trudno będzie nam pomóc bez jakiegoś zdjęcia układu, aby ocenić co innego może nie działać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.