Skocz do zawartości

Dozownik jedzenia dla koni

malyboa

Pomocna odpowiedź

Witajcie moi drodzy forumowicze .

W was pokladam nadzieje , moze nawet jeszcze dzis zaprezentuje tutaj wam wstepny pomysl na dozownik owsu dla koni . Moja dziewczna ma ich 13 i codziennie musi je karmic , zamiast spedzac czas ze mna . Jakis cas bawilem sie arduino i wpadlem na kilka ciekawych pomyslow . Teraz mam plan by kupic wlasnie 13 silnikow krokowych : Nema 17 , i tyle tez samo arduino. do tego zrobic pojemnik z obracanym w srodku otworem , gdy nadejdzie pora wlaz sie otworzy a jedzenie wysypie. .. brzmi to prosto ale dokonca nie jestem wszytkiego pewny , projekty w ktore sie bawilem nigdy nie musialy dlugo dzialac , nigdy nie robily nic tak naprawde ... tym razem panuje by to wszystko dzialalo. Moglibyscie mi dac kilka przemyslen na ten temat? Moze uzywanie silnika krokowego to zly pomysl?

Moze lepiej uzyc jedno ardiuino by kontrolowac wszystkie silniki ?

Co myslicie o module wifi ? ktory laczylby sie z telefonem i w ten sposob moznaby ustawic godzine otwarcia wlazu??

pozdrawiam

Zamiast silników krokowych moim zdaniem lepiej będzie użyć serw modelarskich albo jeszcze jakichś innych mocnych silników z przekładnią. Jedno arduino to ogarnie bez problemu. Możesz dodać rtc i wewnątrz programu wpisać godziny karmienia albo zrobić panel z wyświetlaczem do zewnętrznego ustawienia godziny przez operatora.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.