PopielM Napisano Luty 3, 2016 Udostępnij Napisano Luty 3, 2016 Nie wiedziałem czy dać to zapytanie w dziale nasze roboty czy tu. Jak coś to prosze o przeniesienie. Buduję hobbystycznie robota – samo ramię manipulacyjne. Chcę sobie udowodnić, że w 2000 PLN można wszystko zamknąć (takie mam finansowanie projektu dla uczelni). Mechanicznie konstrukcja jest już rozwiązana, ale chodzi mi o elementy wykonawcze. Sterownik użyję firmy Telmatik i jest naprawdę dobrze (wejścia analogowe, wyjścia cyfrowe wystarczą, szybki licznik, PWM do sterowania mocą wysuwu, łatwo pisze się program itd.). Jednak zaciekawiły mnie elementy wykonawcze (aktuatory liniowe) takie, jak w momencie 17:10 filmu: Znalazłem takie coś tutaj do kupienia: http://www.elektrobim.pl/sklep/silownik-24v-seria-nlad/ Zadzwoniłem, powiedzieli, że przy 3 sztukach zejdą jeszcze z ceny. Ma potencjometr liniowy (podłączę pod wejścia analogowe) czyli pełna kontrola. Jak to się uda, to będę mógł pisać pełne procedury wykonawcze jak w normalnym robocie przemysłowym. Radość z projektu będzie bezcenna Czy ktoś już robił takiego robota w oparciu o podobne elementy wykonawcze? Doradzicie, albo odradzicie coś?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »