Skocz do zawartości

ESP8266 sterowanie LED przez PWM

qblacksheep

Pomocna odpowiedź

Witam,

stworzyłem projekt sterowania taśmą LED za pomocą ESP8266. Problem w tym, że przy maksymalnym wypełnieniu LEDY nie świecą maksymalnie. Używam MOSFET P16NF06, przetestowałem te same połączenie ale przy użyciu Arduino i ledy świeciły maksymalnie.

Czy problemem może być za mały prąd na wyjściu uC? Przy maksymalnym wypełnieniu( 1023 ) z ESP na wyjściu mam prąd ~40mA, natomiast z Arduino 60mA. ESP pracuje na logice 3v3 a na wyjściu z arduino można miec 0-5v, jednak LEDY świecą maksymalnie już przy napięciu 3v3 na wyjściu z arduino.

Próbował ktoś sterować taśmą LED przez ESP8266?

Zmień typ tranzystora, ten wymaga dużo większego napięcia bramka-źródło. Nawet 5V to mało. Z drugiej strony nie musisz używać tranzystora, który może dawać 16A skoro potrzebujesz 60mA.

Własnie sprawdzilem i ten co używam ma Vgs(th) 2V - 4V. Potrzebuję zatem taki, który całkowicie się otworzy przy napięciu około 2V. Znalazłem kilka takich, które mają Vgs(th) 0,7V -1,4V. Jednak wszystkie są do montażu SMD co mnie nie urządza. Znacie może jakiś MOSFET spełniający powyższe wymogi ale nie w technologi SMD?

Zamiast polegać na Vgs(th), lepiej obejrzyj charakterystykę wyjściową Twojego tranzystora:

Na niej od razu widać jak tranzystor będzie się zachowywał przy określonym napięciu na bramce - jak widzisz 2V to sporo za mało, przy 4V też szału nie ma, dopiero 5V pozwoliłoby na pobranie 7A, ale nadal przy sporej rezystancji dren-źródło.

W ten sposób możesz wybrać inny tranzystor, taki który spełni twoje oczekiwania.

[ Dodano: 04-02-2016, 21:56 ]

Tranzystorów które "dadzą radę" jest pełno, pierwszy lepszy:

http://www.tme.eu/pl/details/irf3709zpbf/tranzystory-z-kanalem-n-tht/international-rectifier/

[ Dodano: 04-02-2016, 22:03 ]

Jeszcze lepiej użyć tranzystora określanego jako "Logic-Level Gate Drive", np. http://www.tme.eu/pl/details/irl540npbf/tranzystory-z-kanalem-n-tht/international-rectifier/

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.