Skocz do zawartości

Mostek H - Mosfet grzanie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Zrobiłem Mostek H oparty o MOSFETY 2x IRF5305 i 2x IRLZ44N

Włożyłem wszystko do płytki prototypowej i jak podłączam do 5V z USB i na próbę dałem sobie 2 diody to fajnie się zmienia raz świeci jedna a jak podam jakis inny sygnał z arduino to świeci druga i na zmiane

Problem zaczyna się gdy chcę mostek podłączyć do Akumulatora (12V) to kiedy podłączam (+) to pojawia mi się na styku iskrzenie i grzeją mi się strasznie 2 górne tranzystory (IRF5305)

Poniżej pokazuję "schemat"

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Michał

Przede wszystkim wywal tę płytkę i porządnie polutuj układ. Przecież już zauważyłeś, że te zabawne stykówki przy 10mA jeszcze działają, ale przy 1A już nie.

Faktycznie, pokazałeś "schemat" a my mamy się domyślić całej reszty. Super. Jakie napięcie ma ten Twój Akumulator i z czego sterujesz mostek, gdy układ jest zasilany z tego czegoś? Jakie napięcia podajesz na bramki?

Napięcie akumulatora 12V

Mostek steruje z Arduino program na pewno jest dobry bo z kupnym mostkiem działa bez problemu

Napięcia na bramki standardowe z Arduino 5V

No to powiedz mi jak chcesz wyłączać górne tranzystory, skoro zaczepiłeś je na +12V a bramki sterujesz 0V lub +5V. Przecież w obu przypadkach są włączone: w pierwszym widzą na swojej bramce -12V a w drugim -7V. Taki mostek sterowany sygnałami 0-5V z procesora Arduino będzie poprawnie pracował tylko przy zasilaniu +5V. I to też teoretycznie, bo te tranzystory potrzebują trochę więcej do porządnego otwarcia. Kiepski układ prosty do bólu działa dokładnie tak jak został zrobiony: kiepsko i boleśnie.

Pomijam już żart w postaci płytki stykowej.

EDIT: "Kupny" mostek to nie są tylko 4 tranzystory w jednej obudowie.

Chciałem sobie najpierw to sprawdzić wiec na płytce było mi najszybciej "powbijać"

Wzór schematu wziąłem z internetu od użytkownika Elektroprzewodnik z YT

Czyli jak rozumiem przy napięciu 12V sterowanie bramki też 12V ?

P.S. U każdego w odpowiedzi stosujesz styl prześmiewcy czy tylko u mnie ?

Bo jak widzisz

Forum o robotyce » Robotyka - "POCZĄTKUJĄCY" » Elektronika

Więc można bez docinków wytłumaczyć

Pewne rzeczy po prostu nie działają, gdy zrobisz je szybciej zamiast zgodnie ze sztuką.

Nie wiem co to jest "Elektroprzewodnik z YT" więc trudno mi komentować jego dokonania. Widzę Twój post i do niego się odnoszę. Normalnie ludzie czytają, uczą się, liczą zanim polecą na Księżyc a inni próbują po prostu podskoczyć i dotknąć go ręką. A potem zadają "poważne" pytania dlaczego im się nie udaje. Zwykle układy są opracowane do czegoś. Jeżeli zmieniłeś warunki w jakich ma to pracować - nie wiem, cokolwiek: poziom zasilania, typy tranzystorów, sterowanie itd to działasz na własną odpowiedzialność. A to znaczy, że albo wiesz co robisz (i wtedy raczej nie zadajesz naiwnych pytań), albo jak dziecko we mgle próbujesz na czuja. Wygląda mi, że to ten drugi przypadek i takie podejście jest trochę śmieszne - jak skakanie w nocy przy pełni, nie sądzisz? Jeśli uraziłem Twoją ambicję, przepraszam. I radzę jednak poczytać, lub zadawać pytania przed zmarnowaniem czasu a nie po.

Sterowanie ma być takie, by tranzystory pewnie i szybko zamykały się i otwierały. Nie ma reguły, że przy 5V zasilania to 5V, przy 12V to 12V ani tym bardziej przy 24V to 24V - bo to by je zabiło.

Rozumiem o co Ci chodzi tylko ja dopiero poznaję świat elektroniki ponieważ mam trochę czasu i traktuję to jako hobby zabawę. Ale to chyba nie jest forum aby pisać sobie opowieści.

Dlatego pytam się bardziej doświadczonych użytkowników co dodać do tego układu abym mógł z Arduino sterować silnikiem 12V.

Jesli masz czas chęci i ochotę to chętnie poczytam czego brakuje i jak podpiąć żeby to działało.

"Schemat" dlatego jest w takiej formie że jeszcze za pewnie nie czuję się odczytywaniu schematów i w takiej formie jest mi po prostu prościej 🙂

Nie ma sensu, żebym po raz setny powtarzał te same kwestie. Na naszym Forum jest mnóstwo informacji jak zrobić taki mostek. Począwszy od poradników/artykułów o mostkach H a skończywszy na opisach niezliczonych projektów podobnych układów robionych przez początkujących i zaawansowanych. Dlaczego nie użyjesz gotowego, scalonego mostka? Bo tak, czy masz jakiś poważniejszy powód? W każdym razie zacznij od działu Artykuły - na pewno znajdziesz coś interesującego.

Schematów w takiej formie nikt nie rozumie. To przepisy jak coś zmontować, nie niosące żadnej treści związanej ze sposobem działania układu. Jeszcze jeden taki obrazek i zostaniesz pozostawionym samemu sobie, bo równie dobrze mógłbyś pisać po chińsku. Po prostu musisz nauczyć się mówić naszym językiem. A Twoich opowieści chętnie posłucham 🙂

Powód wykorzystania takiego mostka jest taki że ma działać z silnikiem od wycieraczek 12V 8A

więc taki klasyczny scalony mostek się po prostu spali.

Dobra dzięki za "pomoc" będę sobie jakoś radził.

Hm, "klasyczny mostek"... A próbowałeś tego:

http://www.tme.eu/pl/details/pololu-1451/modulowe-sterowniki-silnikow/pololu/

albo tego:

http://botland.com.pl/uklady-scalone/97-vnh3sp30-sterownik-silnikow-.html

albo coś z tego:

http://botland.com.pl/188-sterowniki-silnikow-moduly

?

W sumie to nie wiem jakiej pomocy oczekiwałeś. Że ktoś da gotowy schemat przycięty dokładnie do Twoich potrzeb, w którym być może znowu sam coś zmienisz, może spalisz i powiesz, że to wzięte z Forbota? Nauczy Cię w jednym poście jak zrobić porządny mostek? Z zabezpieczeniami i pewnie jeszcze supertani? Wyłoży teorię sterowania MOSFETami, opowie o driverach, o dostępnych układach i radzeniu sobie z obciążeniami indukcyjnymi, przepięciami, dużymi prądami itd? Takie układy nie są dla początkujących. Trochę pogrzebiesz i na pewno gotowy schemat znajdziesz, może nawet zbudujesz i może nawet będzie jakoś działało, ale szczerze Ci radzę: weź gotowca, szkoda czasu.

Jak dopiero zaczynasz to użyj układy polecane przez marek1707, ja polecę ze swojej strony VNH3SP30.

Budowy własnego mostka nie polecam na początek, lepiej połączyć choćby 3 mostki powyższe równolegle (zwiększasz wydajność prądową) ( sterowałem tak przez pewien czas silniki 150W (24V, prąd nominalny 5A, prąd rozruchowy 80A) i działało bardzo przyzwoicie), niż tracić setki złotych na spalone sterowniki do mosfetów i mosfety, albo nie udane płytki PCB.

Budowa porządnego mostka od zera to niestety nie proste połączenie kilku kabelków z paroma tranzystorami.

Tutaj masz przykład (Na dolnym mostku masy brakuje ! ):

• 2 tygodnie później...

Powyżej masz kilka porad n/t budowy mostka plus dłuższe artykuły na tym Forum. Zajrzałeś? Czytałeś?

I na przyszłość: pytania powinny wyczerpująco opisywać problem. Nie wiemy ani czym chcesz ten mostek sterować (przyciski, procesor, jaki, jakim napięciem zasilany itp) ani w jakim trybie (start-stop czy PWM) ani nawet czy w dwóch kierunkach. Postaraj się bardziej, to może dostaniesz sensowną odpowiedź. Na razie masz następującą: nie, nie domyślamy się a co więcej, nie znając Cię trudno nawet przyjąć jaki poziom odpowiedzi będzie adekwatny do poziomu Twojego zaawansowania.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...