Skocz do zawartości

Wybór napędu do robota mini sumo 30:1, 50:1

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, w ostatni czwartek startowałem z moim pierwszym robotem mini sumo na zawodach w UTP. Był to mój pierwszy robot jak i start, więc nie był jakoś zbytnio zaawansowany 2 serwa, 2 czujniki, koła z nakrętek. Nie było źle prawie wydostałem się z grupy, ale nie o tym chcialem pisać. Widziałem tam sporo robotów 2 i 4 kołowych opartych na silnikach pololu 30:1 lub 50:1.

Spodobało mi się to i chce zbudować drugiego robota i wystartować nim za rok.

Nie wiem jakie silniki zastosować z jednej strony 30:1 to predkość z drugiej 50:1 maja 2x wiekszy moment, który przyda się w starciu czoło w czoło. Posiadam analogowe sharpy, bo tylko takie są dostępne w sklepach i nie wiem czy są one wystarczająco szybkie jak na silniki o przełożeniach 30:1. Sercem będzie arduino nano to wiem na pewno.

Według mnie wszystko zależy od tego, w jakich zawodach będziesz startował i kto będzie Twoim przeciwnikiem. Jeśli walki wyglądają tak, że roboty po starcie jadą wprost na siebie, aby wypchnąć konkurenta, to szedłbym w 50:1+ dobry pług - wtedy wygrasz większym momentem. Jeśli walki są szybkie, dynamiczne, to warto iść w 30:1. Wtedy będziesz mógł atakować stosunkowo szybko i wypychać przeciwnika "z rozpędu".

No i własnie tu jest ten problem, że w tej grupie co byłem wygrywały roboty które ledwo co się ruszały, bo przeciwnicy wypadali za ring z rozpędu, ale już w finałach były to szybkie, nawet bardzo szybkie roboty,stawiane na przeciwko siebie i praktycznie wygrywał szybszy, czasami wygral ten co udało mu się unik zrobic.

PS

Robota chciał bym zrobić coś na podobe

https://www.forbot.pl/forum/topics7/minisumo-antiga-vt9419.htm

myślałem o 4 silnikowej wersji ale troche za dużo pieniędzy

Na większości zawodów starty robotów odbywają się tyłem do siebie, więc ja bym stawiał bardziej na dynamikę i na dobry pług. W takim ustawieniu na standardowym ringu 77 cm, liczy się kto szybciej się odwróci i uderzy przodem, a nie sam zostanie uderzony w bok.

Na UTP od tego roku jakaś cześć robota musi dotykać białej lini.

"Uczestnicy ustawiają swoje roboty w dwóch przeciwległych ćwiartkach ringu, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na ramionach krzyża. Robot musi być ustawiony przy brzegu ringu tak oby fragmentem swojego obrysu w pozycji startowej przykrywać linię brzegową ringu"

Głownie w tych zawodach będe startował, bo nie czuje się jescze na siłach na jakieś inne, większe. Więc i robota pod UTP bym chcial zrobić

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...