Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Mam prośbę do was o opinię w jednym temacie. Zacznę od początku. Mam 40lat. Z zawodu technik informatyk. Obecnie nie pracuję w zawodzie . Interesuję się hobbystycznie elektroniką( arduino, programowanie itp..), elektryką. Ze względu na brak możliwości u mnie z pracą w informatyce( z niezależnych ode mnie powodów) chcę się przekwalifikować a przy okazji połączyć hobby z pracą w przyszłości:) U mnie w miejscowości w Centrum Kształcenia Zawodowego są organizowane kursy dwu semestralne zakonczone egzaminem zawodowym. Nauka trwa rok. W tym praktyki. (3 x tydzien) co tydzień dla kursów kwalifikacyjnych:

E. 07 - Montaż i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych;

E. 08 - Montaż i konserwacja instalacji elektrycznych;

E. 05 - Montaż układów i urządzeń elektronicznych;

E. 06 - Wykonywanie instalacji urządzeń elektronicznych. 

I tu mam trochę mętlik w głowie, co wybrać... Gdzie jest łatwiej o pracę czy w elektronice czy elektryce...? Ciągnie mnie tu i tam. Skłaniam się ku E.08 (ze względów praktycznych) , choć ciągnie mnie też do elektroniki.... Co sądzicie o tym? Jakie jest wasze zdanie na ten temat? I jak jest z pracą w w.w kierunkach po zakończeniu tych kursow.......?

Wydaje mi się, że w elektryce jest trochę łatwiej znaleźć pracę, zwłaszcza jeśli nie jesteś specjalistą - w szczególności na budowie potrzebni są ludzie z tego typu umiejętnościami. Elektronika jest za to chyba lepiej płatna, ale ciężko się "zahaczyć" w mniejszych miejscowościach - chociaż i to pewnie zależy. Najlepiej po prostu przejrzeć lokalne oferty pracy i wybrać opcję, która najlepiej pokryje zapotrzebowanie na rynku.. Przez rok raczej się drastycznie nie zmieni. Sugeruję za to dużo działać w temacie poza kursem, bo żaden kurs, ani nawet żadne studia nie dadzą Ci tyle, ile samodzielna praca. Zwłaszcza podparta pasją.

• 1 miesiąc później...

Też bym polecił przejrzenie najpierw ofert pracy. No i spytaj intuicji, co cię bardziej interesuje, bo uczyć się z przyjemnością a uczyć się z musu... zresztą sam pewnie wiesz 🙂

Ja na Twoim miejscu wybrałbym E. 05 - Montaż układów i urządzeń elektronicznych; Według mnie wygląda to najciekawiej, przynajmniej na papierze.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...