Skocz do zawartości

NVIDIA Jetson TK1 - możliwości Linux4Tegra

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie! To mój pierwszy post na tym forum, chociaż portal jest mi znany od dawna. 🙂 Wielkie dzięki za to, że Forbot istnieje i popularyzuje robotykę (i nie tylko)!

Do sedna: Bardzo proszę o informację, w jakim stopniu Linux4Tegra dla urządzeń NVIDIA Jetson TK1 i TX1 odpowiada standardowej dystrybucji (dla PC i laptopów) Linuxa Ubuntu + Unity. Czy dla tej wersji również dostępna jest (przynajmniej) większość pakietów znanych z desktopów? Czy można zainstalować i korzystać z oprogramowania typu: LibreOffice, Code::Blocks, Gimp, Blender, Audacity?

NVIDIA zastosowała układ oparty na architekturze ARM. Wiem też, że istnieje wersja Ubuntu dedykowana procesorom z tej rodziny (dostępna większość pakietów/programów użytkowych). Z moich informacji wynika, że kod źródłowy danego programu powinien być skompilowany specjalnie pod ARM. Stąd pytanie - jak to wygląda w praktyce i czy Jetson K1 może pełnić rolę namiastki komputera domowego (użytkowanie ww. programów).

Pozdrawiam! 😃

Witam.

Standardowo po pierwszym odpaleniu nVidia JETSON TX2 - bo taki posiadam, jest tam libreoffice.

Po zainstalowaniu JetPack3.0 można swobodnie instalować inne pakiety, aplikacje tak jak w Ubuntu. Mi był potrzebny Libre Office, mc, gucView (do kamerki), CodeBlocks - nie instalowałem, Gimp, plus narzędzia do kompilacji, Python itp. większość jest w standardzie.

Poza tym to specjalna dystrybucja Ubuntu 16.04 LTS R27-L4T (chyba tak się to nazywa) skompilowana pod to środowisko zatem z instalacją innych dystrybucji może być spory kłopot.

Pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.