Skocz do zawartości

Analogowy odczyt

itelektromech

Pomocna odpowiedź

Witam

Mam problem odnośnie odczytu analogowego czego kol wiek z mojego RPI

Na raspianie już programowałem wejścia wyjścia stawiałem serwer no-ip, natomiast jeszcze nie robiłem zczytywania danych analogowych

Korzystałem z tego poradnika

http://malinowo.net.pl/raspberry-pi-yl-69-mcp3008-czyli-analogowy-odczyt-z-czujnika-wilgotnosci-gleby/

Nawet zakupiłem czujnik gleby, wszystko co się znajduję w poradniku, też mam czujnik opadów, detektor kolorów oraz alkomat.

Niestety padłem już na samym początku, po zainstalowaniu

sudo apt-get install python-imaging python-imaging-tk python-pip python-dev git
sudo pip install spidev

Nie miałem takiego pliku, więc go utworzyłem

sudo vi /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf

Obawiam się że instalacja nie przebiegła pomyślnie, no ale wykonałem pomimo to kolejne kroki i po uruchomieniu skryptu w pythonie wywala mi błąd, dotyczący tego ze nie widzi spi-bcm2708

Także nie rozumiem tego, tu także wyskakują błędy

sudo modprobe spi-bcm2708

lsmod

Głównie zależy mi na odczycie czego kol wiek z wejścia analogowego, ponieważ mogę oprogramować wyjście analogowe, natomiast nic jeszcze nie udało mi się zczytać z wejścia analogowego.

Chętnie też bym spojrzał na poradniki w języku polskim które dokładniej opisują odczyt analogowy. Ponieważ chcę zrobić i oprogramować detektor kolorów

Czy mógłby ktoś mi pomóc z odczytem z któregokolwiek czujnika tak bym mógł co kol wiek zczytać, to nie musi być koniecznie gleba, nawet bym wolał kolory chociaż to chyba trudniejsze od zwykłej wilgotności. Thx 😃

[ Dodano: 16-05-2016, 14:52 ]

Dziękuję za polecenie książki natomiast problem dotyczy RPI a nie adurina, jest to dosyć ważny problem bo chcę jak najszybciej zacząć odczytywać wejście analogowe, w końcu wszystko pozostałe już zrobiłem. Problem tyczy się tylko jednej konkretnej rzeczy, wolałbym linka do opisu odczytu wejść analogowych w RPI lub konkretnej porady 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.