Skocz do zawartości

Kurs budowy robotów - #3 - konstrukcja mechaniczna

Pomocna odpowiedź

@adamnar w tak prostym robocie nie masz gwarancji że np. PWM 40 to zawsze 1m/s. Prędkość obracania silnika zależy np. od naładowania baterii.

To że przy nie kręcą się koła może być wynikiem za małego momentu. Możesz spróbować dać większy PWM przy starcie żeby wyrwać robota ze spoczynku, a jak już ruszy zmniejszyć go - cos podobnego do ruszania prawdziwym autem.

• Lubię! 2

Faktycznie zadziałało - odpalając szybciej a potem zwalniając byłem w stanie zejść do 20 PWM mimo że wystartować z 20 PWM nigdy mi się nie udało. Dzięki! 🙂

• 1 rok później...

Albo ja jestem jakiś nieogarnięty albo coś tu jest nie tak, nie ma szans na przykręcenie dystansów do arduino jeśli użyję podkładki sprężynowej i śrubki o długości 6mm. Gwint po drugiej stronie po prostu nie wystaje, jest na równo z powierzchnią sklejki, a gdzie jeszcze zwykła podkładka?

@sslyk witam na forum 🙂 W tych miejscach faktycznie gwint jest mały, ale powinien wystawać na tyle, aby dało się "załapać" dystans i skręcić całość, aby podkładka sprężynowa się wyprostowała. Zweryfikujemy ten temat, ale ostatnio nie było nic zmieniane w tych zestawach. W między czasie możesz po prostu zrezygnować z podkładek - nie są kluczowe w tym przypadku.

• 1 rok później...

Cześć!

Po wielu latach znalazłem w końcu chwilę by zakupić zestaw i usiąść do zabawy z robotem, lecz mam pewien problem - posiadam płytkę Arduino Uno, którą nabyłem jeszcze w 2017 roku i niestety ma ona zbyt małe otwory, by mogła pomieścić śrubki dołączone do zestawu 🤷‍♂️
Nie wiem czy na przestrzeni lat zmienił się nieco projekt samej obudowy robota, lecz nie ma możliwości by przy obecnym stanie zamontować płytkę 🙅‍♂️

Czy nowe płytki Arduino mają nieco szersze otwory, przez które przejdą dołączone elementy montażowe? 🤔

I tak planuję zakup kolejnej, lecz pytam profilaktycznie, czy ktoś też spotkał się z takim problemem 🙂

• 2 tygodnie później...

@tomaszwitek92 witam na forum. Nic takiego nie powinno mieć miejsca - nie przypominam sobie takich zmian, ani innych osób z podobnym problemem. Czy płytka Arduino UNO, którą posiadasz pochodzi z naszego kursu, czy kupowałeś ją z innego źródła?

Tak, zakupiona płytka pochodzi z Waszego kursu, więc jestem pewien co do jej oryginalności 🙂 
A wracając do tematu, odebrałem właśnie nową płytkę i poza delikatnie innym odcieniem zielonego... jest taka sama.

To jest właśnie ten moment, kiedy człowiek chce udać, że nie było jego pytania 😅

Otóż na przestrzeni lat tak bardzo przyzwyczaiłem się do pracy z Arduino na Waszej podstawce ze sklejki, że mój mózg całkowicie odrzucił informację, iż mikrokontroler znajduje się również na plastikowej podstawce, która jednak nie jest nieodłączną całością płytki 🙈
Właśnie tak, próbowałem wkręcić śrubki przez Arduino i otwory znajdujące się w podstawce...

Reasumując, zarówno stara, jak i nowa płytka idealnie pasują w otwory na obudowie robota, pod względem rozstawów oraz wielkości otworów 👌

Dzięki za szybki odzew!
Wracam do zabawy z robotem 🤖

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...