Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

W ramach pracy inzynierskiej chiałbym zrobic takiego Nanobot'a jak na filmiku

Link1

Link2

Założenie m.in. poruszanie się w rurach o średnicy 100 mm np. gazowych

Póki co zbieram informacje, co mógłbym użyć do jego budowy, i tak:

- myslałem o Arduino nano

- jakaś kamerka

- koła typu omni z wymienionymi rolkami na magnesy ferrytowe

- komunikacja przy pomocy Wi-Fi lub kabel ethernet (choć do tego nie jestem przekonany, bo gdzieś wyczytałem, że nie da rady sterować na kablu ethernetowym).

- zasilanie - albo z kabla ethernetowego (jeśli powyższe wypali), albo powrbank, albo baterie - akumulatory

Jak to widzicie i co byście doradzili?

Od razu doradzam dać sobie spokój z Nano i generalnie jakimikolwiek AVR-ami -- są zdecydowanie za słabe, żeby dać sobie radę z transmisją z kamery w jakimkolwiek rozsądnym czasie, WiFi i Ethernet też raczej słabo.

Z kamerką to chyba najprościej wziąć jedną z płytek opartych na chipach z tanich routerów (typu VoCore, Unwired One czy ten czytnik kart ZSUN-a) chodzących na OpenWRT, podłączyć do tego moduł kamery ze starego laptopa (po USB) i skompilować na nie MJPEGStreamer. Ewentualnie wziąć coś z większą mocą obliczeniową, jak na przykład Raspberry Pi Zero (najnowsza wersja ma już kamerkę).

Nie napisałeś nic o silnikach, mostku do nich.

Masz może linka do źródła o tej niemożliwości sterowania przez kabel ethernet? Coś podejrzane to jest.

Jaki długi ma być ten kabel? Bo możliwe, że będziesz musiał tam całkiem spore napięcie puścić, jeśli długi.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...