Skocz do zawartości

Stino (Arduino + Sublime Text) - problem z menu i funkcjonalnościami w edytorze Sublime Text 3

hubert27

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich 😃

Doceniłem ostatnio edytor Sublime Text, a zwłaszcza jego plugin pozwalający na pisanie skryptów w języku Arduino. Umożliwia on tworzenie aplikacji na płytkę Arduino z wykorzystaniem metod jakie oferuje nam ST - uzupełnianie kodu, zwijanie bloków itp. a także wgrywanie na płytkę, co jest znacznym ulepszeniem w stos. do Arduino IDE. Ostatnio jednak pojawił się problem - po zainstalowaniu wtyczki, podczas pierwszej sesji edytora z zainstalowaną wtyczką wszystkie związane z nią funkcjonalności działały. Jednak po ponownym uruchomieniu w dziale menu odpowiedzialnym za arduino wszystkie opcje są nieaktywne - podświetlają się na szaro. Działa natomiast autouzupełnianie kodu, a język arduino znajduje się we wspieranych językach. NIe można jednak tworzyć nowych skryptów, wgrywać na płytkę, czy zmieniać ustawień wtyczki z poziomu ST (muszę otwierać Arduino IDE aby to zrobić 😉 ). Czy ktoś kiedyś używał Stino i miał podobny problem?

Robiłem reinstalacje, zarówno ST 3 jak i Arduino, jednak nic nie pomogło.

Używam Sublime Text 3, Arduino IDE 1.6.9, Win 8.1.

Z góry dziękuję 😃

Ja mam taki problem. Zainstalowałem program. Dodałem według znalezionych poradników w.w. plugin pod Arduino (używam 1.6.8 - z modyfikacjami pod A32 A644 i 1284p pod płytę Atnela Kolegi Mirka).

W zainstalowanym pluginie wybieram lokalizację na dysku katalogu z moim Arduino, plugin potwierdza znalezienie lokalizacji i niestety nie ma w menu wyboru platformy AVR. A więc nie ma jak skompilować i wgrać programu.

Szkoda, bo edytor fajny i w miarę lekki w porównaniu do VisualStudio, w którym obecnie piszę.

Może ma ktoś jakiś sprawdzony sposób i instrukcję jak to razem pożenić. Tylko z Sublime Text'em mam kontakt pierwszy raz, więc prosił bym w miarę zjadliwym językiem 🙂

Pozdrawiam Marcin

• Pomogłeś! 1

no to jedziemy na tym samym wózku 😃 Ja mam taką taktykę, że kod piszę w Sublime Text, natomiast procedurę kompilacji, wgrywania realizuje z poziomu Arduino IDE. Trochę to kuriozalne, ale działa 😋 Tropem mogą być jakieś pliki konfiguracyjne albo jakieś dll-ki, ale to by trza kombinować, i to nie robota... Na dłuższą metę może ogarnę wtyczkę do Notepada ++, bądź słynny Eclipse, albo jeszcze coś innego 😋

BTW, co to za płytka o której wspomniałeś?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.