artpoz Napisano Sierpień 5, 2016 Udostępnij Napisano Sierpień 5, 2016 Witam, Postanowiłem zbudować pierwszego robota. Zdecydowałem, że wykorzystam gotowe elementy: - Raspberry Pi 3 - Podwozie Magican Chassis link - Sterownik Motor HAT link Podwozie złożyłem. Mam jednak parę pytań co do zasilania i kodu 1. Czy zworkę na sterowniku ustawić na 5 czy na 7-15 wolt? 2. Czy zasilać silniki osobno z paluszków a raspberry osobno przez USB? 3. Czy jest jakaś biblioteka pythonowa która to obsłuży? Sprawdzałem link z artykułu na forbocie ale niestety "Page not found" 🙁 Wraz z podwoziem są dwa silniczki DC. Pytam o zasilanie gdyż boje sie spalić płytkę. Może ktoś już korzystał z tego sterownika i coś podpowie. Zauważyłem że obie diody na MotorHacie się świecą już po podpięciu zasilania do USB raspberry i daniu zworki na 5V. Nie wiem czy tak to powinno działać. Może kwestia złego kodu, który próbowałem uruchomić a może to za mało by zasilić i RPi i dwa silniczki DC. Wszelkie uwagi mile widziane. Pozdrawiam artpoz Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
artpoz Sierpień 6, 2016 Autor tematu Udostępnij Sierpień 6, 2016 Sukces! W końcu udało mi się uruchomić silniki. Użyłem tej biblioteki: https://learn.adafruit.com/adafruit-dc-and-stepper-motor-hat-for-raspberry-pi/installing-software i tego przykładu: https://learn.adafruit.com/adafruit-dc-and-stepper-motor-hat-for-raspberry-pi/using-dc-motors Okazało się że jeden kabelek miałem nie podpięty. Miernik uniwersalny zdał egzamin 🙂 Poniżej filmik z testu silników: Test kontrolera: Pierwsza jazda: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
artpoz Marzec 25, 2017 Autor tematu Udostępnij Marzec 25, 2017 Udało mi się zmusić do współpracy pad od PS4 (Dualshock 4) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
artpoz Czerwiec 23, 2017 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 23, 2017 Udało mi się zrobić sterowanie robotem za pomocą pada od Xboxa 360: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »