Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam jestem nowy na forum. Zainsteresowała mnie robotyka, chciałbym to studiować, jednak jeszcze daleka droga przede mną, gdyż dopiero kończę gimnazjum.

Przeczytałem poradnik "od zera...", chcę zrobić waldka światłoluba, ale mam problem, gdyż fototranzystor które jest tam na zdjęciach jest okrągły, a ja znalazłem tylko w sklepie tylko płaski.

Są jakieś w nich różnice oprócz wyglądu??

Jeszcze jedno pytanie:

W opisie są dwie listwy montażowe na 2 piny, a w sklepie najmniejsze są 4 pinowe, czy można zostawić 2 piny puste?? Będzie nadal działać??

P.S. Chcę wszystko kupić na www.centrumelektroniki.pl i stąd mój problem.

Jeśli faktycznie kupiłeś fototranzystor, to kształt obudowy nie powinien mieć znaczenia - co najwyżej inaczej będzie skupiał światło (reagował inaczej pod różnymi kątami). Większe znaczenie ma kolor plastiku, w którym tranzystor zatopiono - im ciemniejszy, tym czulej reaguje na podczerwień, a słabiej na widzialne pasmo światła.

Jeśli chodzi o listwy, tzw ARK, to są jedynie dla wygody podłączania silników. Możesz je nawet sobie odpuścić - będzie po prostu więcej zabawy ze zmianą np. polaryzacji silnika.

Co do sklepu, do większych zakupów polecam TME (błyskawiczna dostawa, niestety względnie kosztowna), do mniejszych - użytkownika "lisiu" na allegro. Tania przesyłka i dostateczny wybór.

Pozdrawiam i powodzenia

Jednak zamówiłem wszystko w lokalnym sklepie 🙂 na piątek będzie ;] w dodatku taniej. Po niedzieli zabieram się za waldka 😋

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...