Skocz do zawartości

Problem z modułami blutooth HC-05 master/slave.

mefiu

Pomocna odpowiedź

Witam,
posiadam dwa mikrokontrolery arduino:

- micro jako master

- mega jako slave

Oba moduły bluetooth konfigurowałem za pomocą programu FlashMagic, a używałem komend ze strony: http://howtomechatronics.com/tutorials/arduino/how-to-configure-pair-two-hc-05-bluetooth-module-master-slave-commands/

Przy konfiguracji przechodziłem oczywiście w tryb wpisywania komend(przytrzymywałem przycisk na module bluetooth kiedy włączałem zasilanie).

Również oba moduły konfigurowałem przy płytce arduino Mega, ponieważ jak otwierałem port szeregowy w arduino micro i chciałem wpisywać komendy, to okno się zawieszało - pomagał reset samej płytki, aby okno się odwiesiło, lecz dalej nie mogłem nic pisać.

Myślę, że oba moduły są dobrze skonfigurowane, ponieważ jeden i drugi mygają dwukrotnie po sobie(pisało, że w ten sposób są sparowane), a przerwa między myganiami to 2 sekundy.

Problem polega na tym, że mój prosty program nie chce działać. Mianowicie, przy micro jest przycisk, który ma zapalić diodę podłączoną do Arduino Mega. Wydaje mi się, że źle jest napisany program. Oczywiście przeszukiwałem internet i próbowałem innch rozwiązań, ale nic nie działało.

Podłączenia:

łącze układy w ten sposób jak na stronie podanej wyżej:

*piny RX i TX pozamieniałem(tak jak zaznaczone jest na obrazku), czyli RX z HC-05 trafia do RX mikrokontrolera.

Kod slave - arduino mega:

Kod master - arduino micro:

W załącznikach układy.

20160909_165337_HDR.thumb.jpg.8be6c57fff66ec7d5cd721c4da87fc4a.jpg

20160909_165320_HDR.thumb.jpg.27774f5641859d2db122b83c2e5c6628.jpg

Mogę się mylić, ale czy w obecnej sytuacji po stronie Arduino Mega na linii RX (mikrokontrolera) nie masz dwóch nadajników: modułu BT i mikrokontrolera robiącego za interfejs USB-UART?

Spróbuj zmienić Serial(0) na Serial1 i zobacz czy zadziała.

EDIT: a no i coś masz nie tak z ustawianiem IO. Diodę masz podłączoną do pinu 8, a nie ustawiasz go jako wyjścia przy inicjalizacji.

Co do pierwszego, to jak patrzyłem na internecie, to właśnie podczas ładowania programu do arduino odczepia się piny RX i TX. Zmieniłem te piny(Seriale) i teraz RX jest w pinie numer 19, a TX w pinie numer 18.

Co do drugiego, to racja: mam diodę w pinie 33 wpiętą, a w programie tego nie zmieniłem.

Jednak nic nie podziałało. W samym programie Serial też zmieniłem na Serial1, być może tutaj jest błąd jakiś:

master:

edit: w masterze próbowałem wgrywć program z nazwami seriali: Serial() oraz Serial1(), obie wersje nie działają.

slave:

[ Dodano: 09-09-2016, 21:18 ]

Okej problem naprawiłem, a w zasadzie znalazłem dobry poradnik jak to rozwiązać. Może komuś się przyda:

http://www.instructables.com/id/Arduino-Bluetooth-Master-and-Slave-Using-Any-HC-05/?ALLSTEPS

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.