Skocz do zawartości

[Solid Edge] Solid Edge ST8 2D - konwersja napisu na krzywe

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

zna ktoś może sposób jak w Solid Edge 2D ST8 zamienić tekst na krzywe? Potrzebuję DXF z napisami do wycięcia na frezarce, a program nie czyta nieskonwertowanych napisów 🙁 Wiem, że można w Autocadzie odpowiednim poleceniem, ale da się zrobić w Solidzie? Podobno nie, ale może ktoś zna jakiś "myk" - byłbym bardzo wdzięczny 🙂 Ewentualnie, mógłby mi ktoś polecić jakiś darmowy i lekki program, który albo generowałby napisy jako krzywe lub je na nie zamieniał? Ma ktoś na to jakiś sposób lub radę?

Z góry dziękuję 🙂

Cześć,

bezpośrednio w solidzie tego nie zrobisz, walczyłem, kombinowałem... Możesz wprowadzić tekst i później odwzorować go prostymi, krzywymi itp. Ja na to miałem inny sposób, ale do tego potrzebny jest program, który z bitmapy wykrywa krawędzie i przerabia plik na dxf.

Pozdr.

Używałem płatnego programu dostarczonego razem z wycinarką wodną. Wrzuć w google hasło bmp to dxf i wyskoczy trochę stron. Samo bmp robiłem w paincie albo print screen.

Bardzo dziękuję za pomoc, zainstalowałem jednak sobie AutoCad'a wersję próbną i DXF jest już gotowy 🙂 Jeszcze raz bardzo dziękuję za wskazówki - będę o nich pamiętać na przyszłość 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...