Skocz do zawartości

mostki mocy H do 20A / 48V z hamowaniem

Pomocna odpowiedź

Witam, jestem nowy na forum ale elektroniką zajmuję się już od paru lat.

Z zainteresowaniem przeczytałem ten wątek i mam jedno pytanie:

Często przy sterowaniu PWM między mikrokontrolerem, a mostkiem H daje się układ pośredniczący typu - ir2110. Mam pytanie jaki jest cel stosowania tego typu układów, w sytuacji gdy sam mikrokontroler jest w stanie wysterować takie tranzystory? Jeśli powodem są zakłócenia to zawsze można dać optoizolację uC i układu wykonawczego.

Problem polega na tym, że procesor najczęściej nie jest w stanie w pełni wysterować tranzystorów mostka H.

Tranzystor dolny (N-MOS) często wymaga napięcia 7V na bramce, albo więcej aby w pełni przewodzić. Procesor nie jest w stanie takiego napięcia zapewnić. Jeśli wystawi 5V lub 3.3V tranzystor nie będzie w pełni przewodzić.

Z tranzystorem górnym (najczęściej P-MOS) jest jeszcze trudniej. Aby nie przewodził, na bramce trzeba podać napięcie zbliżone do napięcia zasilania silnika. Takiego napięcia procesor raczej nie jest w stanie dostarczyć.

Można oczywiście samemu dodać odpowiednie układy pośredniczące. Jednak łatwiej jest zastosować gotowy układ, np. wspomniany IR2110.

Damianos81, mnie też zastanawia, skąd się wzięły pomysły stosowania kości z mostków naprzemiennych do sterowania quasi-liniowego. Te kości nie były do tego dedykowane. Ktoś kiedyś rozpracował adaptację ( ale bez możności uzyskania 100% duty ) i takie schematy krążą. Na IR do silników DC na małe / średnie Uz i małe częstotliwości to nie najprostsze tylko najbardziej skomplikowane rozwiązanie.

Zgadza się, że uPC mają problemy z dobrym wysterowaniem niektórych MOS-ów ale przecież po to zrobiono serię "logic" z b. małym Ut rzędu 1,5V ( np. IRLxxxx ). A wysterowanie górnych MOS-ów P zasilanych z U wyższego niż Uz uPC ? Zwłaszcza w zwykłych mostkach to żaden problem. Troszkę się komplikuje w mostkach z hamowaniem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...