Skocz do zawartości

Obliczenia kinematyki robot DELTA

Pomocna odpowiedź

Napisano

Przepraszam jeśli nie trafiłem w temat ale nie znalazłem takiego który w 100% odpowiadałby mojemu pytaniu. Zrobiłem robota delte i chciałbym obliczyć kinematykę do niego. Znalazłem kilka książek ale nie pomogły mi one na tyle aby usiąść i wszystko policzyć.

http://pokazywarka.pl/kpwavn/ - przykład z książki Honczarenki. Nie wiem co to są te punkty A1 B1 C1. Na rysunkach symbolizują przeguby. Rozumiem ze taki puntk ma swoje położenie (x,y,z). Czy np wystarczy ustalic punkt 0 na platformie i pomierzyc odleglosc w mm i stworzyc wlasny uklad? Np przyjmując ze 1mm -> 1 jednostka

[ Dodano: 27-11-2016, 01:14 ]

Ugh, kark mnie rozbolał. Przecież masz napisane "Równania płaszczyzn π₁, π₂, π₃ są następujące:" -- czyli te A, B i C to są stałe wyznaczające te płaszczyzny.

• Lubię! 1

Wartości mają dowolne, muszą tylko być względem siebie ustawione tak, jak to wynika z tekstu (nie mam tej książki i nie zagłębiałem się, więc nie wiem jak dokładnie, ale na pewno jest to napisane). Generalnie polecam przeczytać książkę, albo chociaż cały rozdział, a nie tylko przekartkować i przepisać wzór.

Alternatywnie, jeśli przepisywanie jest preferowaną formą nauki, to poszukałbym kodu źródłowego jednej z otwartych deltowych drukarek 3D i zobaczył jak oni to tam robią.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...