Skocz do zawartości

Enkoder absolutny - pomiar prędkosci

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam serdecznie. Nie wiem czy w dobrym miejscu zawarłem temat ale wydadawał mi sie odpowiedni

Realizuję własnie projekt systemu pomiarowego w oprogramowaniu DasyLab i mam problem z pomiarem prędkości obrotowej, bądź kątowej ( to już nie ma znaczenia bo to kwesta formuły)

Mianowicie posiadam zbudowany system który pokazuje mi daną wartość kątową enkodera absolutnego lecz nie wiem jak wyciągnać z niego prędkość bądź jakiej użyć formuły.

Próbowalem wykorzystać do tego bloczek który odlicza mi czas i daję to na formułę dzielącą przez daną wartośc kąta ale niestety nie da się tak zrobić bo wyskakują błędy ze wzgledu na to ze wartości jedne i drugie zmieniają się z różną "szybkością"

Czy jest ktoś w stanie mi doradzić, w jaki sposób wyznaczyć tą prędkość?

Oczywiście nie muszę korzystać z DasyLaba. Wziąłem się za niego bo jest prosty, ale mogę też spróbować na Labview lecz jego znajomosć jest dla mnie znacznie słabsza.

z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

Prędkość mierzy się w jednostkach drogi przez jednostki czasu, a nie tak jak piszesz, w jednostkach czasu przez jednostki drogi. Na przykład w kilometrach na godzinę, metrach na sekundę, obrotach na minutę, etc.

Masz zatem do wyboru trzy podejścia:

• droga w ustalonej jednostce czasu (na przykład mierzysz ile obrotów zrobi enkoder w ciągu minuty)
  • czas potrzebny na przebycie ustalonej drogi (na przykład mierzysz jak długo zajmie jeden obrót)
  • nieregularne pomiary drogi i jednocześnie czasu

W każdym z tych przypadków wzór to prędkość = droga / czas

[ Dodano: 14-12-2016, 18:25 ]

PS. Droga to oczywiście różnica pomiędzy położeniem początkowym a końcowym.

Właśnie cały problem w tym że prędkość mam nieregularną. Wszystko ze względu na to że nie posiadam żadnej maszyny która napędzła by mi wał.

Bardziej rozchodzi się o pomiar niewielkich prędkosci w czasie.

Problem dodaktowy to ten ze jest to enkoder absolutny a nie inkrementalny który wypuszcza impulsy i było by znacznie łatwiej.

Jeszcze kolejna rzecz dotycząca przejścia przez zero, bo jak uskłada 355 stopni i przeskoczy na następne wartosci juz 5 i 10 to wychodzi mi ujemna róznica czasu...

Nie, nie

Mam enkoder absolutny. Zrobiłem program który pokazuje mi aktualne położenie kątowe, samą jego wartosć. Najpierw mam wyjscia napięciowe z enkodera potem kod graya, nastepnie przeliczam to przez rozdzielczośc enkodera i mi wyświetla dane położenie kątowe w zależności od tego jak pokręcę wałem.

i teraz mając tą wartosć kątową, chciałbym dobudować do tego układu system który mierzyłby mi prędkośc kątową bądź obrotową ( to juz jest nie ważne bo to kwestia formuły i przeliczenia w programie) i własnie tutaj mam cały problem, że nie wiem jak to zrealizować

Jeszcze kolejna rzecz dotycząca przejścia przez zero, bo jak uskłada 355 stopni i przeskoczy na następne wartosci juz 5 i 10 to wychodzi mi ujemna róznica czasu...

To nie rozumiem tego zdania w takim razie.

bo jest to enkoder jedno obrotowy. osiagnie 360 stopni i od razu leci na zerową wartośc stopnia. wyglada to tak:

zrobiłem pomiar kręcąc wałem enkodera. Czas ten, to czas tego pomiaru w którym to robiłem.

wał enkodera obracał sie od 0 do 360, nastepował kolejny obrót, a to wszystko jest w funkcji czasu.

bo to co przedstawiłem na zdjeciu to jest tylko układ wyświetlający położenie kątowe enkoera w funkcji czasu a ja chciałbym mierzyć prędkość obrtową albo kątową, a nie samo położenie

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...