Skocz do zawartości

Projektowanie schematów - pytanie o woltomierz, przełącznik

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Kolejne pytanie z serii "noob pyta", jako że rysowanie na karce mi się znudziło stanąłem oko w oko z programem do tworzenia schematów 🙂

Nawet sobie radzę ale nie mogę znaleźć 2 symboli mianowicie :

1. Woltomierz taki lutowany do układu z wyświetlaczem cyfrowym. Wiem że symbol to kółko z V w środku ale nie mogę tego zlokalizować co wpisać aby to znaleźć?

2. Prosty przełącznik 2/3/4/5 pozycyjny? Pod hasłem "switch" znajduje tonę skomplikowanych rzeczy a takiego prostego nie mogę znalezć:/

Z góry dziękuję za pomoc:)

Rayu85, zarówno woltomierzy, jak i przełączników jest bardzo wiele. Każdy może się różnić rozstawem wyprowadzeń, a to będzie kluczowe... Przełączniki pewnie znajdziesz, ale w przypadku woltomierzy raczej nastawiałbym się na samodzielne rysowanie biblioteki. Pomijam jednak, że nie napisałeś nigdzie w jakim programie chcesz rysować te płytki (a to będzie kluczowe).

Co prawda KiCad też jest darmowy ale nie ukrywam że zainteresował mnie twój program.

W wolnej chwili ściągnę i pobawię się nim:)

Macie może jakiś dobry poradnik do tego programu?

Owszem jest mega intuicyjny ale znalazłem kilka rzeczy które nie wiedziałem jak zrobić.

np. Jak zrobić węzeł na ścieżce z inną ścieżką. Niby na "płytce stykowej" wygląda ok ale później przy ustawianiu schematu czy PCB nie widzi tego połączenia.

hmm u mnie w ten sposób nie działa (robię węzeł niby dołączam ścieżkę, podświetla się że połączono ale w pozostałych trybach tego nie widać) ale na szczęście mogę zrobić po prostu drugą ścieżkę i schować pod tą 1 i działa 😉

Macie jakąś stronę gdzie można ściągnąć dodatkowe biblioteki czy brakujące elementy robicie sami w edytorze?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...