MalyKolednicY Napisano Styczeń 12, 2017 Udostępnij Napisano Styczeń 12, 2017 Witam. Posługując się kilkoma stronami udało mi się wreszcie zaprogramować ATTiny13 za pomocą Arduino. Zgodnie z instrukcjami, wrzuciłem pobrane pliki rdzeni itp. ATTiny do "hardware". Przy ArduinoIDE 1.8.0 wyskakiwały mi błędy Javy przy próbie wypalenia bootloadera, więc spróbowałem z wersją 1.0.6 i zadziałało. Teraz mam dwa problemy : 1. Wgrałem zmieniony program Blink, ale dioda za szybko miga. Mam dwie ATTiny13, więc żeby sprawdzić czy druga działa wgrałem do niej program bez wypalania bootloadera (zapomniałem) - bez bootloadera migała z odpowiednią częstotliwością. Po wypaleniu bootloadera też miga za szybko. Przy wgrywaniu wyskakuje mi błąd : avrdude: please define PAGEL and BS2 signals in the configuration file for part ATtiny13. 2. Potem chciałem jeszcze raz spróbować na IDE 1.8.0 i wyskakuje mi błąd "Arduino.h : no such file or directory" Nie dodawałem jej na początku programu, więc doszedłem do wniosku, że Arduino sam ją sobie dopisuje. Próbowałem w pliku \hardware\arduino\avr\cores\arduino\main.cpp zmienić ścieżkę do Arduino.h, ale też nie działa. Potrzebuję wiedzieć gdzie trzeba dodać Arduino.h, albo w jakim pliku zmienić ścieżkę do niego. Oraz czy to ma być Arduino.h z ww lokalizacji, czy z folderu z rdzeniami ATTiny? Starałem się dość szczegółowo opisać problem, żeby nie było wątpliwości Pozdrawiam
deshipu Styczeń 12, 2017 Udostępnij Styczeń 12, 2017 Wersja arduino na ATtiny13 nie ma bootloadera -- zawsze wgrywasz programy przez ISP. Opcja "wypal bootloader" została tam przerobiona i zamiast tego ustawia fusebity, między innymi na prędkość zegara. Upewnij się, że kompilujesz program z ustawioną tą samą szybkością, jaką miałeś ustawioną kiedy wybierałeś "wypal bootloader".
MalyKolednicY Styczeń 12, 2017 Autor tematu Udostępnij Styczeń 12, 2017 Nie zmieniałem już nigdzie tej szybkości, więc chyba z tą samą. A propo szybkości - zmieniałem (przy wklejaniu tych plików rdzeni na początku) w pliku boards.txt parametr attiny13.build.f_cpu=9600000L na attiny13.build.f_cpu=1000000L żeby przy kompilacji nie było problemów - tak wyczytałem. Może różnica taktowania Arduino Uno i ATTiny13 ma tutaj wpływ?
deshipu Styczeń 12, 2017 Udostępnij Styczeń 12, 2017 No właśnie to co zmieniłeś mówi twojemu programowi jaki szybki jest procesor. Teraz fusebity są ustawione na na 9.6Mhz a tówj program myśli, że ma 1Mhz. 1
MalyKolednicY Styczeń 12, 2017 Autor tematu Udostępnij Styczeń 12, 2017 Dziękuję, już jest lepiej. Przywróciłem w pliku boards.txt poprzednią wartość (9.6M) i ten czas jest dłuższy, ale teraz za długi o ok. 30%. To da się jakoś "naprawić" pomijając operowanie na wartości tego parametru?
deshipu Styczeń 12, 2017 Udostępnij Styczeń 12, 2017 Powinno być dobrze. Przy innych prędkościach też masz ten problem?
MalyKolednicY Styczeń 12, 2017 Autor tematu Udostępnij Styczeń 12, 2017 Jak zmieniałem ten parametr - attiny13.build.f_cpu - to zmieniała się też częstotliwość migania diody, ale nie wceluję w dokładną wartość, tym bardziej, że niektórych nie przepuszcza. Nie mam raczej innego mikrokontrolera do przetestowania.
deshipu Styczeń 12, 2017 Udostępnij Styczeń 12, 2017 No ale możesz wybrać inną szybkość w menu w IDE i zrobić "wypal bootloader" żeby przstawiło fusebity...
MalyKolednicY Styczeń 13, 2017 Autor tematu Udostępnij Styczeń 13, 2017 Próbowałem wczoraj z tymi zmianami szybkości i wypalaniem bootloadera to zaczęły wyskakiwać błędy i teraz w ogóle nie mogę się połączyć z ATTiny, nawet jak przywracam wszystko tak jak było. Błędy : invalid device signature i expected signature for attiny13 is 1e 90 07 Szukałem tego, ale nic adekwatnego nie znalazłem.
deshipu Styczeń 13, 2017 Udostępnij Styczeń 13, 2017 Brzmi jak złe połączenia i/lub za szybka prędkość programowania. Masz na programatorze zworkę do spowolnienia SCK? Jak nie, to możesz podać też prędkość parametrem -B w avrdude...
MalyKolednicY Styczeń 13, 2017 Autor tematu Udostępnij Styczeń 13, 2017 Próbowałem, ale nic nie mogę zrobić, w żaden sposób się połączyć. Cały czas wyskakuje ten sam błąd. Próbowałem resetować ale też nic
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »