Skocz do zawartości

Robotic Tournament - Rybnik, 17.03.2018

Pomocna odpowiedź

Napisano
RybnikZawody-300x200.png

Zapraszamy wszystkich na jubileuszową, dziesiątą edycję Międzynarodowego Turnieju Robotów Robotic Tournament. Konkurs odbędzie się 17 marca, w budynku Zespołu Szkół Technicznych w Rybniku przy ulicy Kościuszki 5.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

• 1 miesiąc później...

Cześć,

na gorąco napiszę co mi się podobało a co nie na wczorajszych zawodach:

➕ fajnie zorganizowane zawody, wszystko poza kwestią harmognoramu było dopracowane i przemyślane

➕ międzynarodowa obsada, bardzo dużo robotów

➕ sprawna organizacja rejestracji

➕ przestronna strefa serwisowa

➕ pomocni organizatorzy

➕ dobrze działający system informatyczny -> jasna informacja o składzie grup i wynikach

➕ komentarze na żywo z niektórych walk

➕ dobre nagłośnienie słyszane dobrze w całym budynku

➕ użycie modułów startowych i start tyłem w konkurencjach w konkurencjach xSumo

➕ dobrej jakości plansze do xSumo

➕ fajne fajne statuetki i nagrody

➕ woda dostępna w strefie serwisowej oraz drożdżówki

➕ transmisja na żywo + wyświetlanie walk na telebimach

➕ tłumaczenie po angielsku dla zawodników z zagranicy

➖ nie dotrzymany harmonogram - zawody rozciągnęły się o 3 godziny (szczegóły poniżej)

➖ oddalona strefa serwisowa - wiem że to wynika z układu budynku no ale nie było to do końca wygodne szczególnie przy awariach tuż przed walką

➖ brak miejsca (np. dedykowanego stołu) w pobliżu plansz na postawienie robotów - jak ktoś ma więcej robotów to na prawdę takie miejsce by się przydało. Korzystaliśmy ze stołów sędziów, ale było to mniej wygodne.

➖ dekoracja na samym końcu, po 20.00, niektórzy musieli czekać 6 godzin.

Odnośnie harmonogramu, myślę że główną przyczyną jest to, że było kilku zawodników, którzy mają kilka-kilkanaście robotów w wielu kategoriach i nie mogli być we wszystkich miejscach na raz. Sam nie jestem bez winy, bo wystawiałem 3 roboty.

Nie wiem do końca jak to rozwiązać, ale myślę może warto rozważyć takie pomysły:

* rozgrywanie poszczególnych konkurencji o określonych godzinach bez możliwości zmiany

* takie ułożenie harmonogramu żeby nie konkurencje nie kolidowały, lub żeby część nie kolidowała - typu xSumo nie kolidują ze sobą, xLego ze sobą. LFy chyba można zrobić kiedy się chce.

* wymóg aby gdy dana drużyna wystawia więcej robotów na każdego robota (lub max 2-3) przypadał jeden operator, tak aby nie blokować na wzajem konkurencji

Jeszcze raz wielkie dzięki dla organizatorów. Do zobaczenia za rok 🙂

Pozdr. Maciek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...