Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #11 - filmy, slowmotion, timelapse

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Za nami pierwsze ćwiczenia z robienia zdjęć i przesyłania obrazu przez sieć. Oczywiście kamera wpięta do Raspberry Pi ma znacznie więcej możliwości.Tym razem sprawdzimy jak malinka radzi sobie z nagrywaniem filmów: zwykłych, poklatkowych oraz w zwolnionym tempie.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Witam, czy mogę podpiąć moje słuchawki hyperx cloud 1 pod RPi żeby korzystac z mikrofonu i słuchawek? Mam w zestawie adapter z 2 wejść (mikro+słuchawki) na 1 wyjście. Zależy mi na tym żeby dzialal mikrofon i sluchawki razem.

kurs ciekawy, kiedy można się spodziewać następnej części ? Ja już na tyle zmodyfikowałem swoja malinę, że jest totalnie bez przewodowa i wytrzymuje 10h ciągłej pracy. Nie mogę się doczekać kiedy zabawa naprawdę się zacznie.

Inari, BastianS88, wszystkie kursy publikujemy na przemian, aby każdy miał coś dla siebie. Jutro publikacja kursu FPGA i kolejny w kolejce będzie odcinek kursu RPi. Przypominam, że teraz pojawiły się dwa odcinki kursu malinki w ciagu jednego tygodnia 😉

Inari, BastianS88, wszystkie kursy publikujemy na przemian, aby każdy miał coś dla siebie. Jutro publikacja kursu FPGA i kolejny w kolejce będzie odcinek kursu RPi. Przypominam, że teraz pojawiły się dwa odcinki kursu malinki w ciagu jednego tygodnia 😉

malinka ma taki potencjał, że nam jest mało i nie możemy się doczekać 😃

• 9 miesiące później...

Jak dokładniej działa nazywanie pliku? w "image%04d.jpg " co oznacza %04 ? jakie jeszcze można tutaj wariacje przeprowadzić?

9 minut temu, Inari napisał:

Jak dokładniej działa nazywanie pliku? w "image%04d.jpg " co oznacza %04 ?

Format zapisu "%04d" oznacza miejsce, w które ma być wstawiony numer robionego zdjęcia w formie 4 cyfrowej liczby z zerami (0) wiodącymi (czyli zamiast 1.jpg otrzymasz 0001.jpg). Jeśli jako format nazwy pliku wstawisz "%06d" to wynik zawsze będzie liczbą składającą się z 6 cyfr typu "000001.jpg". Jeśli usuniesz z formatu zero to liczby nie będę formatowane tak, aby zawsze zajmować określoną liczbę znaków. Można jeszcze dodać informacje na temat daty i godziny zrobienia zdjęcia itd. Powiedz, co dokładnie chciałbyś uzyskać to łatwiej będzie pomóc.

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
47 minut temu, Treker napisał:

Format zapisu "%04d" oznacza miejsce, w które ma być wstawiony numer robionego zdjęcia w formie 4 cyfrowej liczby z zerami (0) wiodącymi (czyli zamiast 1.jpg otrzymasz 0001.jpg). Jeśli jako format nazwy pliku wstawisz "%06d" to wynik zawsze będzie liczbą składającą się z 6 cyfr typu "000001.jpg". Jeśli usuniesz z formatu zero to liczby nie będę formatowane tak, aby zawsze zajmować określoną liczbę znaków. Można jeszcze dodać informacje na temat daty i godziny zrobienia zdjęcia itd. Powiedz, co dokładnie chciałbyś uzyskać to łatwiej będzie pomóc.

Dzięki za wyjaśnienie 🙂 już wszystko jest jasne.

Edytowano przez Treker
Poprawiłem formatowanie.
  • 1 miesiąc później...

Super, miło słyszeć - cieszę się, że kurs jest pomocny! Ciekawy film, faktycznie chmury są bardzo wdzięcznym obiektem do nagrywania materiałów tego typu 😉

• 4 tygodnie później...

Hej,

zaczynam część #11 kursu i mam mały problem. Po wpisaniu komendy do nagrywania filmu (raspivid -n -w 1920 -h 1080 -cd MJPEG -o test.mpg) moja malinka umiera. Totalnie się zacina. Po sprawdzeniu przez VNC viewera nie da się nic zrobić. Wyświetla się, albo pulpit i brak możliwości poruszania kursorem, albo zablokowany podgląd z kamerki, jeśli nie dodaje "-n" do polecenia. Wszystkie inne funkcje z podglądem i robieniem zdjęć (motion i raspistill) działają wcześniej, a po komendzie raspvid Pi umiera 😞

Po "nagraniu filmiku" w niższej rezolucji (640x480), nie da się odtworzyć filmiku (odtwarzacz VLC wariuje). Zmiana kodeka też nie przynosi rezultatu 😞 

Jakieś rady?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...