Skocz do zawartości

Rozdzielenie sygnału 0 1 na dwa osobne sygnały.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Robię sterowanie do silnika dc na mostku l293d. Mam sygnał z mikrokontrolera, który w stanie wysokim ma kręcić silnikiem w lewo, a w niskim -prawo. Problem w tym, że sterowanie kierunkiem obrotów mostku h odbywa się przez podanie sygnału na input 1 albo 2. W jaki sposób (sprzętowo) mogę rozdzielić ten sygnał? Myślałem nad komparatorem, ale nie bardzo wiem jak by go podłączyć. Jest jakiś prosty sposób?

Może bramka NOT na tranzystorze? Input 1 z przed bramki, Input 2 zanegowany i masz zmianę kierunku jednym sygnałem z mikrokontrolera.

mpkmateusz, jeśli masz taką możliwość, to warto rozważyć też zmianę mostka. L293D to już trochę starość, na nowszych będziesz miał mniejsze spadki napięcia. Do tego niektóre (np. z rodziny DRV) steruje się dokładnie tak, jak tego chcesz - jednym pinem na kanał (+opcjonalnie PWM).

• 1 miesiąc później...

Ja sobie w inny sposób poradziłem. Mam ten stary mostek co kolega, napisałem poprostu funkcje które sterują dwoma pinami. I mam funkcje start, stop, lewo i prawo. I korzystam z kodu z kursu do sterowania robotem. Można? Można!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...