Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Używam Arduino Uno oraz MAX7219 z 8x8 panelem ledowym.

Mam problem. Mianowicie gdy podpinam wszystko zgodnie z tą stroną to cały czas mam zapalone ledy tak jak na zdjęciu.

Gdy wpisuje komenty typu shutdown nic się nie dzieje (ledy świecą się dalej tak jak się świeciły).

Co ciekawe gdy odepnę VCC i GND a zostawię DIN, CS i CLK ledy świecą trochę mniej intensywnie ale gdy wpisuję shutdown nagle zaczyna działać lecz - tu ciekawostka - panel samoistnie zaświeca się po 1 sekundzie.

Macie pomysł czym jest to spowodowane?

Zapomniałem dodać, że zestaw kupiony jest stąd. Jest tak samo zlutowany.

Komentarz dodany przez: Treker

Biblioteki używam tej. Tutaj jest jej opis.

Kod napisałem ultra prosty, sprawdzałem tylko na nim czy działa, proszę.

Co więcej jest możliwe, że ten układ jest źle zlutowany albo mam felerne kable bo miałem taki przypadek, że lekko ręką trąciłem to się zapalał dokładnie cały wyświetlacz (nie tak jak wcześniej) albo nawet gasł (działo się tak tylko na jednym takim, prawie gotowym z botlandu, układzie gdyż mam ich 4, wszystkie jednak w "normalnej pozycji" świecą te same diody, prawie wszystkie. Ja ich nie lutowałem, nie mam więc pewności czy jest to dobrze zrobione, jeśli nie będę miał innej możliwości to kupie części osobno i sam je połączę, żeby nie korzystać z tej gotowej płytki. Ogólnie wydaje się być dobrze zlutowana jednak może być tak, że jakość wykonania tej płytki jest przyczyną takiego zachowania).

Czyli rozumiem, że tam gdzie podpiąłem np piny od kolumn powinny być podpięte piny od wierszy?

Bo gdy na odwrót podpiąłem sam ten panel 8x8 to nie mogę go zmusić do działania. Po prostu cały czas jest wyłączony, nie reaguje na nic.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...