siemian Napisano Lipiec 10, 2007 Udostępnij Napisano Lipiec 10, 2007 Planuję zakup serw na mój nowy projekt, jednak za bardzo nie znam się na parametrach. Czy może ktoś mi wyjaśnić jak interpretować Moment nastawienia? Oraz mam jeszcze pytanie czy różni się wtyk IR od wtyku FUTABA? Oraz chciałbym prosić o jakieś linki gdzie znajdę jakieś informacje nt programowania uC które będzie sterowało serwami. Pozdro. Z góry dzięki.
Gość Lipiec 10, 2007 Udostępnij Lipiec 10, 2007 Czy może ktoś mi wyjaśnić jak interpretować Moment nastawienia? Moment nastawiania? Chyba chodziło o czas nastawiania, albo moment obrotowy czy różni się wtyk IR od wtyku FUTABA? IR jest podobny do żeńskiego wtyku gold-pin(tylko ma ząbek), a Futaba hmmm, nie wiem jak to wytłumaczyć
siemian Lipiec 10, 2007 Autor tematu Udostępnij Lipiec 10, 2007 To z którym wtykiem lepiej kupić tak żebym nie miał problemu z podłączeniem? Moment nastawienia przy 4,8 V: 28 Ncm
Decado Lipiec 10, 2007 Udostępnij Lipiec 10, 2007 Co do wtyku to IR, co do momentu nastawienia to nigdy się z czymśtaki nie spotkałem. Na wiki nic nie pisze a dziadek google nic nie pokazał. Poszukam w starych książkach i może coś znajdę. Pozdrawiam Decado
siemian Lipiec 10, 2007 Autor tematu Udostępnij Lipiec 10, 2007 Termin taki można znaleźć na stronie conrada http://www.conrad.pl/glowna.php?art=227726 Chyba że ktoś zna lepszą stronę gdzie posiadają dobre serwa za niska cenę.
McRancor Lipiec 10, 2007 Udostępnij Lipiec 10, 2007 Jest to moment obrotowy, 28Ncm oznacza że na dźwigni o długości 1 cm od osi serwa, jest ono w stanie zadziałać siłą 28N, czyli zakładając że jest to wiszący pionowo ciężar ~2Kg. Jest to zarazem siła z jaką serwo "trzyma" Generalnie przy doborze serw do "naszych" zastosowań, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na łożyskowanie serw, najlepiej podwójne kulkowe. Druga rzecz to moment (im większy tym lepiej - większa moc) i czas nastawiania (im mniejszy, tym serwo szybsze - większa prędkość). Najlepiej żeby jeszcze serwo miało metalowe tryby, albo chociaż wzmacniane, będą trwalsze i takie serwa mają znacznie lepsze parametry. Odnośnie wtyków (nie IR tylko JR), możesz się nie przejmować, wszystkie bez problemów podłączysz do goldpinów. Tutaj masz wyjaśnione co i jak: http://www.servocity.com/html/connector_types.html Co do serw z Conrada - ich jakość nie powala, a po jakimś czasie tryby się wyrabiają, jednak za tą cenę są bezkonkurencyjne. Za najtańsze serwo z łożyskami i metalowymi trybami trzeba dać co najmniej dwa razy tyle.
siemian Lipiec 11, 2007 Autor tematu Udostępnij Lipiec 11, 2007 Proszę jeszcze o linki gdzie znajdę opis jak zabrać się za programowanie mikrokontrolera, może być nawet w C
Nowka Lipiec 11, 2007 Udostępnij Lipiec 11, 2007 Tutaj masz kolego siemian, dużo materiałów o mikrokontrolerach. Ajak juz wybierzesz jakis to najlepiej kupić książki odpowiednie. Chyba że odpowiadaja Ci procki 8051 i Asembler to w tym linku masz dwadzieścia sześć artykułów na ten temat i jest naprawdę łagodnie i zrozumiale wytłumaczone. http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=68&meid=20
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »