Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Mam bardzo szybkie pytanie. Zastanawiam się nad zwiększeniem ilości czujników na froncie mojego robota. Na chwilę obecną zamontowane są trzy i wyglądają mniej więcej tak:

.

Ogólnie w takiej konfiguracji mieści się tyle ile się mieści, jednakże chciałbym zwiększyć tę liczbę do 5 czujników i tu mam pytanie, czy takie ułożenie HC-SR04 ma sens: układ ?

P.S. W robotyce jestem nie od dziś, ale na forum się prawie w ogóle nie wypowiadałem. Z tego co tam wiem, to czujniki ultradźwiękowe nie należy ustawiać tak jak się chce. Ogólnie jak skończę moją pracę magisterską to postaram się zamieścić wpis odnośnie reinforcement learningu w robotyce 😉

Z góry dzięki za konstruktywną odpowiedź i pozdrawiam 😃

Komentarz dodany przez: Treker

Tak długo jak nie będą działać wszystkie na raz, tylko będziesz je uruchamiać po kolei, to właściwie możesz je sobie mieć jak chcesz. W momencie kiedy chcesz mieć jednocześnie kilka aktywnych, to musisz zwrócić uwagę, żeby ich stożki się nie nakładały -- jaki dany czujnik ma stożek wyczytasz w nocie katalogowej -- bo inaczej się będą nawzajem zakłócać i odbierać nieswoje echa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...