Skocz do zawartości

Problem z wydrukiem 3D

Pomocna odpowiedź

Coś takiego wychodzi

Też podczas tego druku zdzierają się rogi

Ustawiona jest temperatura na głowicy 240 stopni i na stole 100 po zmniejszeniu temperatury (230 stopni) na głowicy przypalenie jest ale już mniejsze ale z to warstwy się nie trzymają

PS. Mam zrobioną komorę

A może to być przez słabą jakość filamentu

A mam jeszcze pytanie od czego mogą się zawijać ostre rogi w tym spinnerze podczas drukowania

Co do zawijanie ostrych rogów - zła kalibracja (filament kładziony ciut za wysoko) / filament się w tych miejscach najbardziej kurczy i podwija - używasz czegoś, aby wydruki się trzymały? Jeżeli nie, to nagrzej stół, rozsmaruj ciepłym klejem i:

1) schłodź i cały wydruk na zimnym;

lub (zauważyłem, że nagrzany a zimny stół napręża się w takim stopniu, że zmienia się jakość pierwszej warstwy)

2) pierwsze warstwa na gorąco, a potem wyłączasz grzanie i reszta na "zimnym stole".

Trochę brzydka powierzchnia od spodu (do przeszlifowania), ale stosuję tę metodę i jeszcze ani razu nic się nie odkleiło 🙂

BTW Mam tę samą drukarkę, różne rzeczy się z nią działy, ale mi służy i jestem z niej zadowolony 🙂

Każdy model jest dobry w zależności od budżetu 🙂 Jeżeli chodzi o druk FFF (czyli najpopularniejszy - nakładanie "nitki po nitce") miałem do czynienia z RepRapem za 800 zł - składałem go, najgorzej nie drukuje i działa, ja mam Propoxa, dopłacałem za składanie i też działa 🙂 Jeżeli o RepRapy chodzi, to ważne jest (z moich obserwacji), aby:

-wózek z ekstruderem był metalowy - drukowane się po prostu złamie, szczególnie w transporcie;

-elektronika to RAMPS - ma postać nakładek Arduino Mega+Shield+A4988 - jeżeli się zepsuje, to tylko sobie wymieniasz, bo są to płytki najtańsze i najpopularniejsze;

-wiatraczek na elktronikę, bo MOSFET od grzania stołu się lubi palić 🙂;

-śrubki do regulacji naprężenia pasków zębatych - da się bez nich żyć, ale jest to niesamowicie wygodne.

Jeżeli o RepRapy chodzi, to tyle. Natomiast jeżeli chcesz się zająć drukiem 3D "profesjonalnym" zainteresuj się Zortraxami. Widziałem ich wydruki kiedyś na targach ITM i byłem pod wrażeniem szczegółowości oraz dokładności 🙂 Rzecz jasna to inny poziom cenowy, ale też masz np. śrubę trapezową i stół perforowany, od którego wydruk nie ma szans się odkleić 😉 To na tyle (ale to tylko moje doświadczenie, opinia i zdanie) 🙂

Zmieniłem filament na PLA i puściłem wydruk okazało się że zaczął się rozwarstwiać.

Problemem był nie skalibrowany extruder i podawał o 1,6 mm za mało filamentu, po kalibracji zacząłem drukować ponownie. Najpierw wydrukowałem sześcian 20x20x20 i okazało się że jest fajnie ale ściany są nie równo są delikatnie chropowate (moim zdaniem jest to brak chłodzenia wydruki) i lekko rozjechany wymiar o 0,2 mm jeśli chodzi o wymiary podstawy zrobiłem korektę na panelu drukarki i jest fajnie teraz. Powiedzie czy podczas druku z PLA jest wymagane chłodzenie wydruku ?

Odpowiadając na pytanie użytkownika wn2001, drukuje na szkle pokrytym sokiem z ABS-u, myślę że ta kalibracja powinna rozwiązać problem tego podwijania i rozwarstwiania w ABS-ie, ale czy rozwiąże "przypalanie rogów wydruku"

Ja również jestem zadowolony z drukarki jeśli chodzi o wydruk, nie zajmuje się tym zawodowo. Kalibracja stołu jest czasem wredna i trzeba się trochu na ścierać aby wykalibrować stół ale później już idzie z górki.

Ktoś z was myślał o auto leveling-u stołu (jakoś tak to się pisze) może ktoś ma coś takiego zamontowanego

Pozdrawiam

Ja drukuję tylko z PLA i nie chłodzę, a jeżeli jest taka potrzeba - stawiam obok, jeszcze w slicerze, słupek - wtedy warstwa na właściwym detalu ma czas się ochłodzić 😉

Kalibrując, daje do druku duży prostokąt jako pierwszą warstwę - wtedy dobrze widać, czy są między liniami szczeliny czy może się nachodzą 🙂

O automatycznym poziomowaniu stołu się nie wypowiem, bo to mi się akurat jedynie obiło o uszy 🙂

EDIT

Poszperałem trochę i zerknij na to - https://botland.com.pl/czujniki-magnetyczne/7270-indukcyjny-czujnik-zblizeniowy-lj18a3-8-zbx-8mm-6-36v.html oraz na http://www.instructables.com/id/Enable-Auto-Leveling-for-your-3D-Printer-Marlin-Fi/

Wniosek - istnieje taka możliwość, ale jak to będzie działać to nie wiem 🙂

wn2001, polecam poczytać jak działa automatyczna kalibracja stołu w oryginalnej Prusie MK2. Jest tam kalibracja, która "potrafi naprawić" problemy występujące na wszystkich 3 osiach. Przykład:

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...