Skocz do zawartości

RPi-Pomysł na projekt?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Poszukuję pomysłu na jakiś ciekawy projekt z Raspberry Pi. Mam Pi 3 i Pi 0 (bez wifi), 1x PiCamera, czujniki 1x IMU, 1x odległości, 1x GPS, 1xGSM, 1x sterownik PWM i 1x Arduino Nano, kilka serw micro i medium. Nie mam za bardzo background'u (teorii) z elektroniki i programowania :/ Jakieś pomysły?

Ja mam jeden. "Zdobywanie backgroundu z elektroniki i programowania." Może być?

Zacznij od uruchomienia każdej z tych rzeczy, które wypisałeś i zobaczenia jak to wszystko razem działa.

Doświadczenie doświadczeniem, teoria teorią. Można mieć doświadczenie i bez teorii, choć jest konieczna w większości przypadków, wiadomo. Pracuję nad tym, ale idzie jak krew z nosa.

Interesuje mnie w zasadzie wszystko, co wymieniłeś + drony i kilka innych rzeczy, ale bez teorii z dronami ani rusz. Tak przy okazji, znasz może jakieś dobre stronki, które by przekazały teorię, ale bez lania wody lub odgórnego zakładania, że czytelnik jest geniuszem?

Bez teorii to w niczym daleko nie zajdziesz -- czasem można zacząć "na czuja", ale prędzej czy później dojdziesz do ściany. Na szczęście dużo przyjemniej się tej teorii uczy, kiedy zdajesz sobie sprawę, że rzeczywiście jest ci potrzebna.

"Interesuje mnie wszystko" mówi mi, że w zasadzie nie masz zainteresowań. Może wybierz jedną rzecz na początek, a do pozostałych wrócisz za jakiś czas. One są ze sobą trochę powiązane, więc jak się z jedną czegoś nauczysz, to w pozostałych też pomoże, więc nie marnujesz czasu.

Co do "dobrych stronek", to wydaje mi się, że taka, jaką opisałeś jest bardzo trudna do znalezienia, bo musiałaby być napisana dokładnie pod ciebie i opisywać tylko te rzeczy, których nie wiesz a chcesz wiedzieć (inaczej by było "lanie wody"), ale jednocześnie opisywać je dokładnie na takim poziomie szczegółów, jak potrzebujesz (inaczej by było za trudne i byłoby "zakładanie, że czytelnik jest geniuszem"). Obawiam się, że bez odrobiny pracy i samozaparcia się nie obejdzie.

Ze swojego własnego doświadczenia zauważyłem, że znacznie łatwiej to idzie, jeśli rzeczywiście szczerze jesteś ciekawy jak to działa i jak to zbudować, a nie po prostu chcesz coś takiego mieć, a budowanie jest tylko sposobem na dotarcie do celu i zaoszczędzenie pieniędzy. Jak po prostu chcesz robota albo drona, to nadal najtańszym rozwiązaniem jest jego zakup -- budowanie własnego to skarbonka bez dna.

Jeśli nadal cię nie zniechęciłem (nie chcę cię odstraszać, ale nie chcę też, żebyś potem był zawiedziony), to kiedyś napisałem trochę dokumentacji o swoim łatwym do zbudowania robocie kroczącym: http://tote.readthedocs.io -- jest tam też trochę teorii. Później zbudowałem też wersję opartą na Raspberry Pi Zero: https://hackaday.io/project/9065-tote-zero -- być może to cię zainspiruje. Jeśli nie, to popatrz na inne projekty opisane na tym forum w dziale "Roboty".

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...