yemu Napisano Maj 2, 2017 Udostępnij Napisano Maj 2, 2017 czołem, mam prośbę o poradę w związku z układem zasilania, który chcę zrobić, co prawda nie dla robota, ale dla przenośnej konsolki, którą buduję w oparciu o raspberry pi i system retropie. ogólny schemat bloku zasilania jest następujący: ładowarka lion-zabezpieczenie baterii-dwie baterie 18650-powerboost 1000 basic-rasbberry pi3. przechodząc do zasadniczego pytania: chciałbym wykorzystać dwa ogniwa 18650 połączone równolegle, które ładowałbym używając modułu lub modułów TP4056. w internecie jest sporo informacji, że można łączyć te moduły równolegle - jeden na jedno ogniwo - znalazlem np. taki wątek na jednym z forówhttp://budgetlightforum.com/node/34765 . na aliexpressie sa tez moduły łączące kilka TP4056 takie jak te: ładowarka. spotkałem się też z opiniami, że nie należy łączyć tp4056 w ten sposób więc byłbym niezmiernie wdzięczny za wasze opinie na ten temat. moim celem jest maksymalizacja prądu, tak aby możliwe było jednoczesne granie i ładowanie konsoli - czyli zeby prąd ładowania przynajmniej równał się prądowi zużywanemu przez konsolę czyli ok 2.5A. pozdrawiam y
marek1707 Maj 2, 2017 Udostępnij Maj 2, 2017 Moduły oparte na TP4056 możesz łączyć równolegle bez ograniczeń, bo mają wspólną masę z akumulatorem i zasilaniem a regulują prąd od plusa. Ponieważ jednak są to stabilizatory liniowe, ich poważnym ograniczeniem jest moc tracona. Problem widać szczególnie przy większych prądach. Co z tego, że kupisz lub ustawisz 1A, skoro przy zasilaniu z 5V i rozładowanych akumulatorach masz (5-3.6)*1=1.4W mocy w ciepło. Tyle nie jest w stanie "łyknąć" obudowa SO8 i scalak bardzo szybko grzeje się do temperatury wyłączenia. Potem trochę ochładza i tak w kółko a średni prąd oscyluje wokół wartości znacznie mniejszej niż planowałeś. Paradoksalnie więc lepiej jest użyć więcej modułów ustawionych na mniejsze prądy (np. 300-400mA) i to zsumować w połączeniu równoległym niż dwóch-trzech "wymaksowanych" do 1A. Oczywiście suma mocy generowanego ciepła nie zmieni się, ale rozłoży na więcej modułów i każdy będzie zimniejszy. Przykład czegoś takiego gotowego: http://www.ebay.com/itm/1PCS-TP4056-4-2V-3A-High-Current-Lithium-Battery-Charging-Board-Charger-Module-M-/152348735563?hash=item2378b1384b:g:ZhgAAOSwnHZYSTIZ W sumie robimy radiator ze scalaków przepuszczając prąd przez kilka równolegle... No można. Zawsze możesz użyć impulsowego, regulowanego źródła CC/CV np. takiego: LINK 1 LINK 2 LINK 3 LINK 4 Musisz tylko ustawić wstępnie prąd ograniczenia (np. 3A), napięcie końcowe (koniecznie 4.2V) i zapomnieć o problemach z szybkością ładowania i/lub grzaniem się. No i zasilacz 12V/2A tu by pasował. Może być potrzebna dioda między taką ładowarką a akumulatorami.
yemu Maj 2, 2017 Autor tematu Udostępnij Maj 2, 2017 wielkie dzięki za odpowiedź! chyba jednak skłonię się do tego, żeby skorzystać z gotowych modułów z czterema TP4056. korzyścią będzie to, że mógłbym to ładować z ładowarki telefonu 5V (mam jedną 3A) a awaryjnie przy wyłączonym też ze zwykłej dajacej mniejszy prąd lub powerbanku. poza tym te TP4056 chyba mniej miejsca zajmuja, a to dla mnie tez istotne, bo musze wszystko upchnac w malej obudowie. [ Dodano: 02-05-2017, 18:24 ] Widziałem też moduły z TP5000 które dają prąd 2A. Czy taki TP5000 byłby lepszym wyborem niż dwa TP4056? Znalazlem tez taki booster na 4A, ktory moze dzialac na 5V:https://m.aliexpress.com/s/item/32622438557.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&productId=32622438557&productSubject=Free-shipping-XL6009-DC-DC-booster-module-power-supply-module-adjustable-output-4A-400KHz Czy ladowanie pradem 4A dwoch rownolegle polaczonych 18650 jest bezpieczne? nie wiem tez czy znajde ladowarke na micro usb ktora by byla w stanie dac taki prad. Znalazlem tez taka przetwornice na botlandzie. Ta wydaje mi sie aktualnie najsensowniejsza do mojego celu.https://botland.com.pl/przetwornice-step-down/2967-przetwornica-step-down-lm2596-15v-35v-3a.html czy ona sie nada do moich celów?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »