Skocz do zawartości

Czujniki do robota mobilnego typu "stacja pogodowa".

Pomocna odpowiedź

Napisano

Temat powiązany z tym -> https://www.forbot.pl/forum/topics33/sterowanie-obiektem-mobilny-inzynierka-pomysly-vt14423.htm

Wymieńcie czujniki jakie znacie, które są łatwo dostępne na rynku i mogłyby się przydać do tego celu.

PS: Jeszcze tak teraz sobie pomyślałem, że jeśli nie robot typu stacja pogodowa to mógłby być robot typu inspekcyjny, ale to pomysł z tą kamerą musiałby być zrealizowany, bo bez nie miało by sensu, do tego taki czujnik lub jakieś podobne (ale jest trochę drogi) -> https://botland.com.pl/czujniki-gazu/5275-czujnik-zanieczyszczen-powietrza-tgs2600.html

Naprawdę tak ciężko ci jest wejść na stronę pierwszego lepszego sklepu i sprawdzić w ich katalogu jakie czujniki są dostępne?

Czujniki które przychodzą mi do głowy to wilgotności powietrza/ciśnienia atmosferycznego/temperatury.

Dobrze byłoby gdyby miał też prędkości i kierunku wiatru, ale nie wiem czy są takie czujniki czy tylko całe stacje pogodowe.

Tu jest taki shield https://botland.com.pl/arduino-shield-czujniki-i-dzwiek/2401-weather-shield-stacja-pogodowa-dla-arduino.html, ale za 160 zł z opisem "Nakładka do Arduino umożliwiająca pomiar: temperatury, wilgotności, ciśnienia atmosferycznego i natężenia światła. Posiada również złącza dla opcjonalnych czujników, np.: kierunku i prędkości wiatru, opadów deszczu oraz modułu GPS."

Ale kto to wie czy te pomiary temperatury, wilgotności, ciśnienia i natężenia światła są już zawarte w tym czy trzeba dokupywać osobno czujniki i skąd wziąć czujniki pasujące pod złącza kierunku i prędkości wiatru i opadów deszczu i modułu GPS. Takie coś byłoby dla mnie najlepsze wszystkie te info mógłbym ciekawie przedstawić w swojej aplikacji, ale nie jest konkretnie napisane to o czym napisałem.

Jest jeszcze takie coś -> https://botland.com.pl/czujniki-pogodowe/2423-si4707-odbiornik-radiowy-do-odczytu-danych-pogodowych.html ale też cholera wie jak to działa czy zbiera info z tych częstotliwości, jakie konkretnie info, w jakiej postaci i czy w Polszy takie coś jest.

PS: Poza tym stworzyłem ten temat, żeby zapisać swoje wszystkie pomysły i żeby mi nic nie umknęło.

Lepiej przeczytałbyś to co opisałem

Zapewniam cię, że czytam bardzo uważnie. Ale chyba od teraz raczej już przestanę.

Bardzo rzeczowa odpowiedź, ogólnie na tym forum jak nie masz ochoty na odpisywanie na temat i pomoc komuś to raczej nikt Cię do tego nie zmusza. Chyba, że jest inaczej wtedy mogę tylko współczuć 🙁

Po to właśnie czytam i odpisuję, żeby pomóc i naprawdę staram się dawać konkretne, rzeczowe odpowiedzi na twoje pytania, szczególnie kiedy udaje mi się je zrozumieć przy tej marnej ilości kontekstu, który podałeś. Ale skoro ty masz tylko pretensje, że nie czytam tego, czego nie napisałeś, to rzeczywiście ochota mi gwałtownie przechodzi bo marnujesz tylko nasz czas.

Weź się zastanów najpierw co chcesz zrobić, zrób we własnym zakresie jakieś poszukiwania, zapisz sobie do jakich doszedłeś wniosków i jakie pytania masz jeszcze bez odpowiedzi i wtedy zapytaj na forum, podając dokładnie kontekst tego, co robisz.

Po to właśnie czytam i odpisuję, żeby pomóc i naprawdę staram się dawać konkretne, rzeczowe odpowiedzi na twoje pytania, szczególnie kiedy udaje mi się je zrozumieć przy tej marnej ilości kontekstu, który podałeś. Ale skoro ty masz tylko pretensje, że nie czytam tego, czego nie napisałeś, to rzeczywiście ochota mi gwałtownie przechodzi bo marnujesz tylko nasz czas.

Weź się zastanów najpierw co chcesz zrobić, zrób we własnym zakresie jakieś poszukiwania, zapisz sobie do jakich doszedłeś wniosków i jakie pytania masz jeszcze bez odpowiedzi i wtedy zapytaj na forum, podając dokładnie kontekst tego, co robisz.

Nie starasz się w tym temacie od samego początku wykazujesz pretensjonalne podejście, ale jeśli tak bardzo chcesz to mogę Tobie pogrubić moje wątpliwości: "Ale kto to wie czy te pomiary temperatury, wilgotności, ciśnienia i natężenia światła są już zawarte w tym czy trzeba dokupywać osobno czujniki i skąd wziąć czujniki pasujące pod złącza kierunku i prędkości wiatru i opadów deszczu i modułu GPS. Takie coś byłoby dla mnie najlepsze wszystkie te info mógłbym ciekawie przedstawić w swojej aplikacji, ale nie jest konkretnie napisane to o czym napisałem. "

bo co do tego "Jest jeszcze takie coś -> https://botland.com.pl/czujniki-pogodowe/2423-si4707-odbiornik-radiowy-do-odczytu-danych-pogodowych.html ale też cholera wie jak to działa czy zbiera info z tych częstotliwości, jakie konkretnie info, w jakiej postaci i czy w Polszy takie coś jest. " to wyczytałem, że te wiadomości są tylko w USA i Canadzie, poza tym to nie czego szukam.

Ogólnie muszę w końcu kupić podwozie, bo i tak czy siak będę go potrzebował, koła, silniki. I arduino pożyczę, do tego moduł bluetooth i spróbuję napisać chociaż prostą apkę na Androida.

A, już rozumiem, czyli zrobiłeś sobie taki koncert życzeń — pierwotne pytanie już jest nieistotne, będziesz w tym wątku zadawał kolejne w miarę jak będą ci przychodzić do głowy. To na pewno bardzo wygodne dla ciebie, tylko nie jestem pewien czy inni z podobnymi problemami będą potem mogli łatwo to znaleźć. No ale wróćmy do twojego pytania.

Skoro coś jest *opcjonalne*, to znaczy zazwyczaj, że w podstawowym zestawie tego nie ma.

No dobra, ale to ci daję rybę, a nie wędkę i za chwilę będziesz znowu pytał o inny banał. To może lepiej podejść do tego typu problemów ogólnie. W zasadzie masz dwie możliwości dalszego działania, ale nie wykluczają się one wzajemnie, więc pewnie warto zrobić obie:

a) napisać do sprzedawcy z prośbą o doprecyzowanie — nawet jeśli sam nie ma pojęcia co sprzedaje, to może ma pod ręką egzemplarz testowy i może sprawdzić,

b) poszukać tego samego zestawu w innych miejscach, w nadziei na lepszy opis — czasem nawet można znaleźć recenzję albo nagrane otwieranie pudełka na Youtube. W przypadku botlandu masz tutaj bardzo duże ułatwienie, bo na końcu podają całą masę linków do materiałów o tym produkcie -- wystarczy kliknąć i przeczytać, nie trzeba nawet za dużo szukać.

Podobnie ma się sprawa z drugim problemem: skoro napisali, że w USA i Kanadzie, a nic nie wspomnieli o Polsce, a sklep jest polski, to jest dosyć spore podejrzenie, że w Polsce jednak nie działa. No ale nadzieja jest, jeśli ci zależy, to szukasz jak się to nazywa (dwa kliki ze strony sklepu masz https://en.wikipedia.org/wiki/Weather_radio) i szukasz polskiego odpowiednika.

Podobnie ma się sprawa z drugim problemem: skoro napisali, że w USA i Kanadzie, a nic nie wspomnieli o Polsce, a sklep jest polski, to jest dosyć spore podejrzenie, że w Polsce jednak nie działa. No ale nadzieja jest, jeśli ci zależy, to szukasz jak się to nazywa (dwa kliki ze strony sklepu masz https://en.wikipedia.org/wiki/Weather_radio) i szukasz polskiego odpowiednika.

" to wyczytałem, że te wiadomości są tylko w USA i Canadzie, poza tym to nie czego szukam.

Twoja pretensjonalność i negatywne nastawienie przesłoniło Tobie odpowiedni odbiór tego co napisałem ...

Po raz drugi informuję Cię, że na tym forum nie trzeba udzielać komuś pomocy jak nie ma się ochoty, a jak ma się gorsze dni to trzeba odejść od monitora laptopa/komputera, a najlepiej też od ludzi. Pozdro.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...