Skocz do zawartości

Praca Inżynierska - Układ załadowczo-wyładowczy

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie ,

Mam taki dylemat. Mianowicie piszę pracę inżynierską o temacie "układ załadowczo-wyładowczy prasy mimośrodowej z wykorzystaniem poka-yoke".

Posiadam sterownik s7-300 + panel operatorski i kamerę 3D która będzie wykrywała źle wyprodukowany produkt. Samo programowanie nie jest dla mnie problemem. Mój promotor wymaga od mnie dokumentacji:

- Schemat elektryczny

- Algorytm podstawowy

- Grafcet

- Filmik który pokazuje jak wysuwają się poszczególne siłowniki.

Samą dokumentację jestem wstanie stworzyć , ale nie mam pomysłu od czego zacząć. Czy od projektu 3D ( czy to konieczne ? ) Jak mogę z obrazować taki proces.

Mając panel operatorski proces możesz zobrazować właściwie dowolnie, jedynym ograniczeniem są właściwie możliwości samego HMI, ewentualne nakłady pracy na wykonanie szaty graficznej.

Od czego zacząc ?

Najlepiej od kartki papieru, ołówka, gumki i szkicu.

Rozpisz sobie co chcesz wyświetlać (parametry), pogrupuj w ekrany i zrób wstępne szkice. Jak na kartce będzie to spełniać twoje wymagania, przenieś na HMI.

Modele 3D fajna sprawa, ale będziesz je musiał przetwarzać w płaskie obrazy ostatecznie animowane GIfy. Wszystko rób od razu wyskalowane dla rozdzielczości HMI, bo jak SOC będzie musial to skalować, to strasznie zamulisz panel.

Animacje też można zrobić, nawet bardzo skomplikowane, ale wymaga to pewnej wiedzy graficznej, aby rozbić rysunek na obiekty i nimi potem zarządzać. I tu znowu przydatna kartka papieru na start.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...