Skocz do zawartości

Błąd z wyświetlaczem LCD Arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam serdecznie mam problem z poprawną pracą wyświetlacza po podłączeniu go do arduino UNO i wgraniu programu z przykładowych oraz jego skonfigurowaniu pojawiło się na wyświetlaczu

16 prostokątów. Niem co mam z tym robić bardzo proszę o jakieś naprowadzenie na naprawę tego błędu.

PS.Jestem dopiero początkującym.

Jeżeli zakupiłeś wyświetlacz LCD bez konwentera I2C:

Najprawdopodobniej nie ustawiłeś poprawnego kontrastu. Można to zrobić podpinając potencjometr pod odpowiednie wyjście wyświetlacza, następnie kręcąc nim ustawisz odpowiedni kontrast. Kolejnym krokiem jest zmierzenie napięcia, jakie uzyskałeś dzięki potencjometrowi i wstawienie zamiast niego odpowiedniego rezystora.

Jeżeli zakupiłeś wyświetlacz z konwenterem I2C:

Konwenter I2C posiada wbudowany potencjometr. Możesz nim sterować za pomocą śrubokręta. Kręcąc w lewo/prawo ustawisz pożądaną wartość.

Witam serdecznie mam problem z poprawną pracą wyświetlacza po podłączeniu go do arduino UNO i wgraniu programu z przykładowych oraz jego skonfigurowaniu pojawiło się na wyświetlaczu

16 prostokątów. Niem co mam z tym robić bardzo proszę o jakieś naprowadzenie na naprawę tego błędu.

PS.Jestem dopiero początkującym.

Skoro widać "prostokąty" to z kontrastem powinno być ok, posprawdzaj połączenia omomierzem pin po pinie wyświetlacz <-> procesor i sprawdź czy nie ma gdzieś zwarcia między połączeniami ( czasem przy lutowaniu coś się zleje ), potem zmierz napięcie na pinie kontrastu i się pochwal co osiągnąłeś ?

Ps. Zrób zdjęcie tego wyświetlacza razem z podłączeniami i wstaw kawałek kodu gdzie jest on konfigurowany 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...