Skocz do zawartości

Stm32: f1 vs f4

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, zwracam się dziś do Was z pewnie dość banalnym pytaniem: na forbocie są dwa kursy o stm32. Jeden jest o f1 a drugi o f4. Wiem, że różnią się środowiskami programistycznymi, ale czym oprócz tego? Są jakieś istotne różnice między nimi? W kursach nie mogę znaleźć o tym informacji, a być może będę coś kombinowałz stm32: chciałbym wybrać moduł, który najbardziej będzie mi odpowiadał.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich czytających 🙂

Ogólnie - F4 ma więcej... właściwie wszystkiego. Procesor ma instrukcje dla DSP i koprocesor liczb zmiennopozycyjnych, ale poza tym wyższe częstotliwości taktowania, więcej pamięci i na ogół więcej peryferiów. Możesz popatrzeć na dół artykułu: https://forbot.pl/blog/kurs-stm32-2-podstawowe-informacje-o-stm32-id4651

Tam jest grafika ze strony ST porównująca moce obliczeniowe różnych układów z rodziny STM32. F1 to dość małe układy, dobre do nauki i konkurencyjne np w porównaniu z 8-bitowcami.

F4 potrafią pracować z częstotliwościami prawie 200MHz, to prawdziwe rakiety - ale i praca z nimi jest trudniejsza. Jak zajrzysz do dokumentacji, czesto jest dwa razy dłuższa niż F1.

Jest jeszcze F0 i F7, więc warto poświęcić chwilę na wybór 🙂

• Lubię! 1

Dzięki 🙂 co do ostatniego zdania, wybór napewno będzie na coś, na co jest kurs, a więcchyba f4 🙂 Jeszcze raz wielki dzięki za wyjaśnienie

[ Dodano: 29-10-2017, 11:30 ]

Aha jeszcze jedna rzecz. Już czytam kurs i tam jest taki oledzik mały. I tam jest napisane, że autor kursu tam coś porobił, żeby biblioteka do tego oleda byla kompatybilna z HAL. Ja znalazłem inny wyświetlacz, do którego też są biblioteki producenta pod stm32. Czy potrafi mi ktoś wytłumaczyć jak przerobić taką bibliotekę na kompatybilną z HAL? Chodzi mi konretnie o ten wyswietlacz: https://botland.com.pl/wyswietlacze-lcd-tft/4916-wyswietlacz-dotykowy-rezystancyjny-lcd-c-tft-32-320x240px-33v-spi.html

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...