Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
czy ktoś ma doświadczenie w programowaniu w tym środowisku pod sterowniki B&R? Chciałbym uruchomić projekt w trybie symlacji jak w tutorialu:

Niestety nie mam takiego checkboxa jak w tutorialu mimo iż mam tę samą wersję AS. Załączam screen mojego okienka tworzenia projektu.

Podobno od wersji 3+ przy tworzeniu projektu powinienem mieć opcję automatycznego tworzenia konfiguracji symulacji.

Do tej pory symulacje robiłem w TIA Portal v13. Ma ktoś jakieś porządne tutoriale do B&R AS i pomysł dlaczego nie mogę odpalić symulacji?

Pozdrawiam

• 8 miesiące później...

Problem juz dawno rozwiazalem. Przez ten czas pracowalem ze sterownikami B&R w Automation Studio. Powniewaz na poczatku mialem ogromne problemy by znalezc jakiekolwiek materialy zastanawiam sie nad stworzeniem mini tutoriali dla tych co chcielby zapoznac sie z programowaniem tych sterownikow.

Czy jacys potencjalni odbiorcy takich tutoriali znalezliby sie na forbocie?

@qblacksheep napisz proszę w 2-3 zdaniach co konkretnie chciałbyś pokazać w takich tutorialach. Umieszczę informację na naszym Facebooku, więc powinien być wtedy większy odzew zainteresowanych 😉

• 2 tygodnie później...
(edytowany)

Glownie podstawy, praca z Automation Studio, konfiguracja polaczenia z PLC, symulacja, proste programy w drabince i ST, wizualizacja, konfiguracja jakiegos silnika krokowego (tylko taki mam na stanie do uzytku domowego). Rzeczy, ktore pozwola poznac to srodowisko i beda mozliwe do wykonania bez koniecznosci zakupu sterownika.

Ze wzgledu na obecna sytuacje w pracy (zblizajacy sie deadline) potrzebuje 2-3 miesiace aby porzadnie przygotowac kilka pierwszych lekcji. Chcialem najpierw sprawdzic czy ktokolwiek bylby zainteresowany.

W internecie bardzo ciezko znalezc tutoriale, szczegolnie na tematy podstawowe dlatego wpadlem na taki pomysl.

PS.

w pracy nie posiadam polskich znakow za co przepraszam:)

Edytowano przez qblacksheep

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...