Skocz do zawartości

Sterowanie arduino z poziomu konsoli Windows

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Mam następujące pytanie, gdyż zaczynam dopiero przygodę z arduino. Czy da się napisany w arduino program zapisać do pliku np exe, aby można było go uruchamiać zamiast przy użyciu monitora portu szeregowego, to z poziomu konsoli Windows? Chodzi mi o coś takiego: W nawiązaniu do kursu podstaw Arduino, był poruszany temat komunikacji przez UART, można po odpowiednim zaprogramowaniu podać jakieś polecenia w monitorze portu szeregowego, które płytka wykona. Jednak ten sposób komunikacji jest z koniecznością ciągłego posiadania programu do arduino. Ja natomiast chcę te polecenia wpisywać w konsolę Windows i z tego poziomu sterować płytką. Wiem, że da się coś takiego zrobić z użyciem xmega. Czy jest możliwe w arduino?

Ale jak by to miało działać dokładnie? Przecież program na Arduino działa na twojej płytce Arduino, a nie na twoim komputerze, twój komputer tutaj tylko wyświetla co mu płytka przyśle (i wysyła do płytki co tam wpiszesz). Jak chcesz napisać program, który będzie działać na twoim komputerze, a nie na Arduino, to niepotrzebne tu Arduino — po prostu napisz program w C++ albo nawet w Pythonie czy co tam umiesz i tyle.

Czy może pytasz o program monitora portu szeregowego, ale działający w konsoli, a nie okienkowy? Jeśli masz zainstalowanego cygwina, to "screen" powinien działać.

• 2 tygodnie później...

Jeśli obsłużysz komunikację z wirtualnego COM, którego używa Arduino i nadane polecenie wpisane w konsoli zostanie wysłany komunikat USB/UART a program w Arduino go dobierze i coś wykona to tak.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...