Skocz do zawartości

Problem z importem netlisty do pcbnew w KiCAD

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry,
Od pewnego czasu próbuję zaprzyjaźnić się z oprogramowaniem KiCAD pod systemem Debian (Stretch). Już w miarę sobie radzę w eeschema lecz mam kłopoty z pcbnew, a w zasadzie z wczytaniem netlisty -pcbnew bez żadnego komunikatu się wyłącza. Dodam, że w eechema dodałem do wszystkich elementów footprinty, elementy ponumerowałem i odpowiednio umieściłem PWRFLAG. Sprawdzenie poprawności schematu (ERC) nie wykazuje żadnych błędów.. Próba "bezpiecznego" (testowego) wczytania netlisty także nie wykazuje błędów (tylko informacje o dodaniu komponentów jak na rysunku. Może, ktoś miał podobne problemy i znalazł na nie lekarstwo?

Gdy uruchomiłem KiCAD z konsoli to w krytycznym momencie wysypuje na konsole taki komunikat:

kicad: /build/kicad-4UX3PG/kicad-4.0.5+dfsg1/include/geometry/rtree.h:1643: void RTree::Classify(int, int, RTree::PartitionVars*) [with DATATYPE = KIGFX::VIEW_ITEM*; ELEMTYPE = int; int NUMDIMS = 2; ELEMTYPEREAL = float; int TMAXNODES = 8; int TMINNODES = 4]: Warunek zapewnienia `!a_parVars->m_taken[a_index]' nie został spełniony.

Przerwane

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...