Skocz do zawartości

Jak napisać Menu LCD do sterownika?

mecopias

Pomocna odpowiedź

Witam, Chciałbym poradzić jak napisać proste Menu do dwukanałowego sterownika PWM. Do sterowania menu chciałbym zastosować cztery przyciski.

Schemat projektu:

Czy ma ktoś jakieś sugestię gdzie szukać jakiś informacji jak takie menu napisać??

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Czytałem że ważne są przerwania ale nie do końca wiem ok co chodzi.

https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-ii-przerwania-kontaktron-czujnik-pir-id16792

Tutaj masz artykuł z kursu forbota o przerwaniach. Może on ci rozjaśni temat z przerwaniami.

Sterowanie PWM nie jest trudne, chociaż ja bym użył potencjometru. Przyciskami mógłbyś sterować działaniem samego układu, a PWM regulować właśnie potencjometrami. Wyświetlacz informuje o aktualnych stanach.

https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-ii-przerwania-kontaktron-czujnik-pir-id16792

Tutaj masz artykuł z kursu forbota o przerwaniach. Może on ci rozjaśni temat z przerwaniami.

Sterowanie PWM nie jest trudne, chociaż ja bym użył potencjometru. Przyciskami mógłbyś sterować działaniem samego układu, a PWM regulować właśnie potencjometrami. Wyświetlacz informuje o aktualnych stanach.

Co do PWMów to nie mam problemu bo sterownik już od roku mam zrobiony i działa, ale chciałem zmodernizować go o menu do ustawiania godziny, czasu załączania itd. I nie wiem jak się do tego zabrać. Szukałem w necie jakiegoś zwykłego menu do ustawiania czasu dla DS3231 opartego na czterech przyciskach, ale bez rezultatu.

Podopowiem ci tyle, bo sam nigdy takiego menu nie robiłem. Gdybym się zabrał do takiego projektu, to najpierw zajrzałbym do not katalogowych poszczególnych elementów. Tam zapewne pisze jak i gdzie podłączyć poszczególne piny, sterujące, zasilające, masa itd. Właśnie co do ustawienia godziny z tym RTC DS3231 radziłbym Ci zajrzeć do jego noty katalogowej i zobaczyć co tam ciekawego o nim pisze. Myślę, że podłączenie pojedynczych elementów do Arduina i odpowiednie zaprogramowanie nie sprawi Ci problemu. Następnie spróbuj zrobić pojedynczo np. Arduino z wentylatorkami, dodajesz wyświetlacz (prędkość chciałeś wyswietlac), dalej dodajesz przyciski i na końcu ten układ czasowy.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay