kieszko Napisano Sierpień 11, 2009 Udostępnij Napisano Sierpień 11, 2009 Witam, mam następujący problem. Jako iż pierwszy raz zabrałem się za rs232 zmontowałem sobie w celach nauki układ 2x attiny 2313 podłączone rxd z txd na przemian. Jeden pracuje jako "nadajnik" a drugi jako "odbiornik". Dodatkowo żebym wiedział, że transmisja się dokonała , do "odbiornika" dodałem diodę która ma mignąć jeśli przesłano odpowiednią liczbę (w moim wypadku to 111). Wszystko fajnie działa ale tylko raz, mimo iż polecenie transmisji jest w pętli. Poniżej program nadawczy i odbiorczy. prosiłbym o radę ponieważ wydaje mi się że to powinno chodzić tzn. dioda powinna migać w pętli a mignie tylko raz. Czyli tak jakby transmisja była jednorazowa. Przetestowałem tez pod Proteusem z podłączonym LCD zamiast tej diody i efekt jest taki ze za pierwszym razem na lcd się wyświetla 111 (czyli prawidłowo) a potem pojedyncze zera z nieskońńczoność. proszę pomóżcie. NADAWCZY $regfile = "attiny2313.dat" $crystal = 1000000 $baud = 1200 Dim I As Byte Do I = 111 Wait 2 Print I Loop End ODBIORCZY $regfile = "attiny2313.dat" $crystal = 1000000 $baud = 1200 Config Pinb.4 = Output Portb.4 = 1 Dim I As Byte Do I = 0 Input I If I = 111 Then Portb.4 = 0 Waitms 500 Portb.4 = 1 Else End If Loop End Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
wader_669 Sierpień 11, 2009 Udostępnij Sierpień 11, 2009 help -> ischrwaiting Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kieszko Sierpień 12, 2009 Autor tematu Udostępnij Sierpień 12, 2009 Dzięki za podpowiedz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »